Curtea Europeană de Justiţie vine în ajutorul românilor datornici la bănci

Curtea Europeană de Justiţie vine în ajutorul românilor datornici la bănci

O hotărâre recentă a Curții Europene de Justiție oferă o șansă în plus românilor care sunt executați silit de bîncile la care au datorii.

Instanţa de la Luxemburg a decis că datornicii ar trebui să poată ataca decizia de executare silită, dacă în contract există clauze abuzive, care au dus la scumpirea creditului.

"Ai doar posibilitate să faci contestaţie la executare care nu este suspensivă, care nu opreşte executarea. Poţi să faci contestaţie la executare, se judecă peste doi ani şi jumătate. Între timp casă ţi-a fost executată, între timp ai fost evacuat, îţi mai rămâne doar dreptul să ceri nişte despăgubiri - asta după ce, bineînţeles, ai fost aruncat în stradă", spune avocatul Gherghe Piperea.

Curtea Europeană de Justiţie a dat o decizie într-un caz din Spania că orice client trebuie să aibă posibilitatea să oprească executarea silită, notează stirileprotv.ro.

"În principal, arată judecătorului român foarte clar că acel judecător are căderea şi poate să anuleze executarea silită, dacă acel contract a fost pus în executare în baza unor clauze declarate abuzive", explică avocatul Adrian Cuculis.

Decizia Curţii Europene arată că şi la noi o prevedere din Codul de Procedura Civilă încalcă legislaţia europeană pentru că dă numai băncii posibilitatea să facă apel în cazul executării silite, nu şi clientului executat.

"Cum adică, băncii îi permiţi să se plângă de faptul că nu i s-a încuviinţat o executare - băncii sau colectorului de creanţe - în timp ce consumatorului nu îi permiţi? Din perspectiva aceasta se încalcă şi drepturile omului. Guvernul ar trebui să ia atitudine de urgenţă, aici chiar se se justifică o Ordonanţă de Urgenţă, şi să elimine din codul nostru de procedura acest text", mai spune Gheprghe Piperea.