Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este responsabilă pentru asasinarea la Londra a fostului ofițer KGB Alexander Litvinenko.
Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, a murit în 2006 la câteva săptămâni după ce a băut o cană de ceai verde în luxosul hotel Millennium din Londra.
Litvinenko, un mare dușman al lui Putin
Litvinenko fugise împreună cu familia sa la Londra după ce el și colegii săi și-au acuzat public superiorii că au ordonat asasinarea oligarhului Boris Berezovsky. După ce i s-a acordat azil în Marea Britanie, Litvinenko a lucrat ca jurnalist și consultant pentru agențiile de spionaj britanice. Mai mult, Litvinenko a scris cărți în care acuza statul rus și pe Putin personal că a ordonat un asasinat și a înscenat un atac terorist sub steag fals pentru a spori atașamentul popăulației față de liderul de la Kremlin. De altfel, gupă mutarea în Marea Britanie, Litvinenko, s-a afirmat ca unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui rus Vladimir Putin.
Otrăvit cu un izotop radioactiv rar
Analizele ulterioare au arătat că Litvinenko a fost otrăvit cu Polonium 210, un izotop radioactiv rar. Autoritățile de la Londra au dat de la bun început vina pe ruși pentru acest asasinat. 15 ani mai tîrziu, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) confirmă că Rusia este responsabilă pentru asasinarea fostului ofițer KGB. „A constatat că asasinarea domnului Litvinenko este imputabilă Rusiei”, se menționează în declarația curții. Moscova a negat întotdeauna orice implicare în asasinarea lui Litvinenko, care a afectat puternic relațiile dintre Marea Britnie și Federația Rusă, aducându-le la cel mai jos nivel de după Războiul Rece.
O lungă anchetă britanică a concluzionat în 2016 că președintele rus Vladimir Putin a aprobat probabil o operațiune de informații rusă pentru eliminarea lui Litvinenko.
CEDO le dă dreptate britanicilor în totalitate
De asemenea, ancheta a ajuns la concluzia că o fostă gardă de corp din KGB, un bărbat pe nume Andrei Lugovoy, și un alt rus, Dmitry Kovtun, au dus la îndeplinire asasinatul, probabil într-o operațiune dirijată de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică.
Deși ambii acuzați au negat întotdeauna orice implicare în asasinat, judecătorii CEDO sunt de altă părere.
"Curtea a constatat că, dincolo de orice îndoială rezonabilă, s-a stabilit că asasinarea a fost efectuată de dl Lugovoy și dl Kovtun", se arată în decizia Curții.
"Operațiunea planificată și complexă care implică achiziționarea de otravă mortale rară, aranjamentele de călătorie pentru cei doi și încercările repetate și susținute de administrare a substanței otrăvitoare indică faptul că dl Litvinenko a fost ținta operațiunii."
De asemenea, s-a ajuns la concluzia că statul rus ar fi de vină și pentru că, dacă cei doi asasini ar fi acționat fără aprobarea autorităților, Moscova ar trebui să fie ăn posesia unor informații care să dovedească această teorie.
"Cu toate acestea, guvernul nu a făcut nicio încercare serioasă de a furniza astfel de informații sau de a contracara concluziile autorităților britanice", se afirmă în decizia CEDO, potrivit Reuters.