Cazul mita de la aeroportul Otopeni a fost soluționat. Curtea de Apel a dat verdictul

Cazul mita de la aeroportul Otopeni a fost soluționat. Curtea de Apel a dat verdictul Sursă: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Magistrații Curții de Apel din București au admis acordul de recunoaștere a vinovăției înaintat de Cătălin Lăscuț, inculpat în cazul mitei de la Aeroportul Otopeni. Omul de afaceri a primit o sentință de doi ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. 

În baza rechizitoriului administrat, Lăscuț a fost acuzat pentru fapte ce țin de trafic de influență. Potrivit deciziei Curții de Apel București, decizie definitivă. Cătălin Lăscuț a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă.

Decizia Curții de Apel privind dosarul mită la Otopeni

„În baza art. 488 alin. (4) lit. c) Cod procedură penală, admite apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi de inculpatul Lăscuț CĂTĂLIN împotriva sentinţei penale nr. 846/2023 din 03 iulie 2023 pronunţate de Tribunalul București- Secția I Penală în dosarul nr. 15650/3/2023.

Desfiinţează sentinţa atacată şi rejudecând: În baza art. 485 alin. (1) lit. a) Cod procedură penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei din 18.05.2023, încheiat de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție cu inculpatul Lăscuț CĂTĂLIN”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Ne puteți urmări și pe Google News

În primă instanță judecătorii Tribunalului București au respins acordul de vinovăție încheiat între omul de afaceri și procurorii DNA. Decizia a venit la scurt timp după ce instanța a respins un alt acord de recunoaștere a vinovăției înaintat de George Alexandru Ivan, directorul Companiei Naționale Aeroporturi București.

Curtea de Apel la obligat pe Lăscuț să restituie suma pretinsă

În rechizitoriul DNA se precizează faptul că Lăscuț ar fi cerut suma de 100.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul general CNAB pentru a facilita prelungirea unui contract de asociere pentru folosirea spațiului comercial din incinta aeroportului Otopeni. Inculpatul ar fi primit suma de294.275 lei sub forma unor servicii fictive. 

„În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În lunile august și decembrie 2022, inculpatul ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) foloase necuvenite constând în folosința unor spații comerciale din interiorul aeroportului Otopeni și ulterior suma de 100.000 euro, pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Transporturilor și asupra directorului general al CNAB, promițând că-i va determina pe aceștia să faciliteze prelungirea unui contract de asociere pentru exploatarea spațiilor comerciale încheiat anterior între CNAB și societatea unde lucra martorul.

În contextul menționat mai sus, la data de 23 ianuarie 2023, inculpatul ar fi primit de la martor, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Toate persoanele implicate în dosarul mita la Otopeni și-au recunoscut vinovăția

Omul de afaceri și-a recunoscut vinovăția drept pentru care a primit o pedeapsă cu suspendare și o perioadă de supraveghere de 3 ani și șase luni. 

„În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni. Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a depus într-un cont bancar deschis de ANABI suma ce a făcut obiectul infracțiunilor și cheltuielile judiciare”, au transmis procurorii anti-corupție.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, fără calitate specială și pe Cristian Dumitru Bălan. Persoana în cauză a fost acuztă de intermedierea mitei în cazul dosarului de 22,4 milioane de euro. Bani care ar fi fost folosiți pentru prelungirea unor contracte pentru magazinele de tip duty-free din Aeroportul Otopeni. Din dosar au mai făcut parte ALeandru Ivan, director CNAB și alte trei persoane. Toate și-au recunoscut vinovăția în fața procurorilor și au primit sentințe cu suspendare.