Judecătorii care au demisionat de la Curtea de Apel Chișinău. Unul are legături cu Plahotniuc
- Maria Dima
- 30 decembrie 2023, 13:29
Judecătorii Iurie Cotruță și Ghenadie Morozan și-au dat demisia de la Curtea de Apel Chișinău. Ultimul este rudă prin alianță cu Vladimir Plahotniuc.
Curtea de Apel Chișinău rămâne fără doi judecători controversați. Iurie Cotruță și Ghenadie Morozan și-au depus demisiile. Fratele lui Ghenadie Morozon este căsătorit cu sora lui Vladimir Plahotniuc. Controversatul om de afaceri a fugit din Republica Moldova în urmă cu patru ani.
Cererile de demisie ale celor doi judecători au fost aprobate în ședința de vineri a Consiliului Superiol al Magistraturii (CSM).
Demisii la Curtea de Apel Chișinău. Cine este judecătorul Iurie Cotruță
Iurie Cotruță este judecător cu o experiență de peste 20 de ani. În perioada 1991-2012 a lucrat la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica, unde a deținut și funcția de vicepreședinte. În decembrie 2012, Cotruță a fost numit judecător la Curtea de Apel Chişinău. Acesta a judecat mai multe dosare controversate, dintre care unul pierdut la CEDO în anul 2006. atunci, Republica Moldova a fost obligată să achite peste 21 de mii de euro celor șase reclamanți din dosarul „Macovei și alții contra Moldova”, potrivit tv8.md.
Iurie Cotruță a făcut parte din completul de magistrați care au dispus ca statul să îi achite magistratei constituționale Domnica Manole, fostă judecătoarea la Curtea de Apel Chișinău, prejudicii de 800 de mii de lei. Aceasta a fost învinuită pentru pronunțarea unei hotărâri care ar fi fost contrare legii, în „Dosarul referendumului”. Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de apel depusă de Ministerul Justiției și cererea de apel declarată de Procuratura Anticorupție, menținând neschimbată decizia primei instanțe emisă în 8 februarie. Cotruță a fost candidat la un fotoliu în CSM, însă s-a retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea.
Pensie de 22.000 de lei
Iurie Cotruță este unul dintre judecătorii care au acționat în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale, solicitând recalcularea pensiei și achitarea diferenței din anii anteriori. În 2019, instanța i-a dat dreptate lui Cotruță și a obligat CNAS să-i achite restanțele.
Doar pentru perioada 2016-2018, CNAS i-a plătit lui Cotruță 200 de mii de lei. După ce a câștigat procesul de judecată, Iurie Cotruță a ajuns să ridice lunar o pensie de 22 de mii de lei. Împreună cu salariul, judecătorul a primit în anul 2021 aproape 50 mii de lei pe lună.
Cine este Ghenadie Morozan
Ghenadie Morozan este rudă prin alianță cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova în anul 2019, atunci când PDM a cedat puterea de la Chișinău. Mai exact, fratele lui Ghenadie Morozan, Eduard, este căsătorit cu sora lui Plahotniuc.
A fost numit judecător la Curtea de Apel Chișinău, printr-un decret semnat în 2015 de președintele de atunci Nicolae Timofti. Anterior, fostul șef de stat i-a respins candidatura. Însă a fost obligat să semneze decretul de numire a acestuia în funcție, după ce CSM l-a înaintat repetat la Curtea de Apel.
Judecătorul „din iad”, de la Curtea de Apel Chișinău
Ghenadie Morozan este unul dintre judecătorii supranumiți „din iad”, pentru că a participat la examinarea dosarelor de după protestele din aprilie 2009.
Numele lui Ghenadie Morozan a fost vizat, de altfel, în mai multe dosare de rezonanţă. În octombrie 2012, acesta a semnat o încheiere prin care a anulat ordonanţa emisă de Andrei Pântea, prim-adjunct al procurorului general, prin care acesta dispunea efectuarea unor investigaţii suplimentare pe marginea omorului din Codrii Orheiului, în care a fost implicat actualul deputat PDM, Constantin Ţuţu.
Pântea anulase ordonanţa unor procurori care decideau să nu-l învinuiască pe Ţuţu de omor, ci de huliganism. Doar că, Morozan a anulat decizia acestuia. Astfel, dosarul a ajuns în judecată fără ca Ţuţu să fie judecat pentru omor. În acea perioadă, rudele persoanei decedate, Alexei Veretca, au protestat la Judecătoria Râşcani faţă de decizia lui Morozan. Dar magistratul s-a eschivat şi a evitat să dea explicaţii, scrie ZDG.
Morozan a făcut parte din completul de judecată care a dispus plasarea proprietarului Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, în arest la domiciliu, de unde ultimul a rupt ulterior brățara de monitorizare și a fugit, dar a fost găsit după trei săptămâni în care s-a ascuns într-o casă părăsită de la Durlești.
Potrivit declarației de avere pentru anul 2022, Ghenadie Morozan a ridicat peste 316 mii de lei salariu de la Curtea de Apel Chișinău. Familia lui Morozan deține mai multe terenuri agricole, două vile și un apartament în abitație. În declarația de avere, Morozan a trecut o mașină Toyota LandCruiser și o remorcă, o datorie la bancă, scadentă în 2027, și alta scadentă în 2025.