Curtea de Apel a prelungit arestarea notarilor acuzați de corupție. Ancheta DNA vizează eliberarea unor documente false

Curtea de Apel a prelungit arestarea notarilor acuzați de corupție. Ancheta DNA vizează eliberarea unor documente false Sursa Foto: Arhiva EVZ

Curtea de Apel București a prelungit mandatele de arestare pentru cele două notărițe acuzate că au eliberat certificate false de moștenitor. De asemenea, judecătorii au prelungit cu 30 de zile și arestarea complicilor acestora. Cazul a fost instrumentat de DNA și vizează mai multe fapte de corupție care s-au desfășurat în perioada 2019 – 2022.

Judecătorii Curții de Apel București au decis prelungirea mandatului de arestare pentru Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cutaru, ambele notari publici, acuzate de fapte de corupție. Instanța a admis și cererea de prelungire a arestului în cazul celorlalte persoane reținute în acest dosar instrumentat de DNA. Procurorii au decis reținerea a șapte persoane din București, la jumătatea lunii trecute.

Ancheta vizează eliberarea unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile din Capitală nerevendicate sau care au aparținut unor persoane fără moștenitori.

„În baza art. 236 alin. (1) şi (2) C. proc.pen., dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Seceleanu Lidia Simona, Cutaru Eugenia, U.A., L.C., G.B., P.A. și L.G., pentru o durată de 30 de zile, de la data de 13.01.2023 la data de 11.02.2023 inclusiv.  În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen. cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea propunerii de prelungire a măsurii preventive rămân în sarcina statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În baza art. 242 alin. (2) C. proc. pen. respinge ca nefondată cererea de înlocuire a măsurii preventive a arestului preventiv formulată de inculpata Cutaru Eugenia. În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen. obligă inculpata la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată în decizia pronunțată de judecătorii Curții de Apel București, pe 6 ianuarie.

Conform deciziei, cei șapte inculpați pot face contestație la măsura arestării în termen de 48 de ore de la comunicare.

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii DNA au deschis un dosar penal care vizează fapte de corupție în care sunt implicate două cabinete notariale din București. Timp de mai mulți ani, între 2019 și 2022, cei doi notari, Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cutaru, ar fi eliberat certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile din Capitală. Este vorba despre imobile nerevendicate sau care au aparținut unor persoane fără moștenitori. Potrivit procurorilor, după ce erau preluate de falșii moștenitori, imobilele erau vândute, la prețul pieței.

Notarii publici sunt acuzați de luare de mită și fals intelectual, iar cele cinci persoane fizice de complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu sau uz de fals.

„Concret, Lidia-Simona Seceleanu, în calitate de notar public, la instigarea și cu complicitatea unor alte persoane (printre care și cele reținute în prezenta cauză – două fiind angajate la cabinetul notarului) ar fi eliberat în mod nelegal peste 19 certificate de moștenitor care atestau în fals că beneficiarii acestora erau singurii moștenitori ai unor imobile, precum și alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane să achiziționeze terenuri, să înstrăineze părți sociale pe care le dețineau în cadrul diverselor societăți comerciale, etc. În două dintre cazuri, Lidia-Simona Seceleanu ar fi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 2.000 euro pentru a elibera două astfel de certificate de moștenitor ce vizau două apartamente din București”, au arătat procurorii DNA într-un comunicat de presă.