Val de contestații la alegerile prezidențiale. Șoșoacă, scoasă din joc. CCR a respins contestațiile împotriva lui Geoană, Orban și Ciolacu. Update

Curtea Constituțională. Sursa foto: facebook

Update 4: CCR a respins contestațiile formulate împotriva lui Mircea Geoană și a lui Ludovic Orban, în ședința de la ora 21.00. Tot în această seară a fost validată și candidatura lui Marcel Ciolacu contestată de Asociația Europeană pentru Opoziție Economică.

„În ședința de la ora 21,00 din data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere trei contestații împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională:

Cu unanimitate de voturi,

A respins contestația formulată de  domnul Talpoș Ioan împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea – Dan Geoană la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;

A respins, ca inadmisibilă, contestația formulată de  domnul Stan Valerian împotriva candidaturii domnului Ludovic Orban  la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;

A respins, ca inadmisibilă, contestația formulată de  Asociația Europeană pentru Opoziție Economică împotriva candidaturii domnului Ion-Marcel Ciolacu la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, a anunțat CCR.

Premierul României, Marcel Ciolacu/Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu

 

Update 3: PSD a reacționat după această decizie. „Votul cetățenilor este suveran într-o democrație, iar Partidul Social Democrat a respectat întotdeauna ceea ce au decis oamenii în mod democratic.

„Prin urmare, Curtea Constituțională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Șoșoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice”, au spus social-democrații.

Update 2: Curtea Constituțională a emis un comunicat de presă în care a anunțat deciziile pe care le-a luat cu privire la contestații. Două dintre acestea, care îi vizează pe Mircea Geoană și pe Ludovic Orban, au fost amânate pentru ora 21.00.

„În ședința din data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere șapte contestații împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru Președintele României din anul 2024. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională:

Cu majoritate de voturi,

  • A admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Cu unanimitate de voturi,

  • A respins contestația formulată de doamna Șerban Sanda Puica privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale domnului Nicolae-Ionel Ciucă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;
  • A respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva înregistrării candidaturii domnului Kelemen Hunor la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;
  • A respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva respingerii înregistrării candidaturii independente a domnului Miron Cozma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  • În aceeași ședință, Curtea, având în vedere necesitatea unei documentări suplimentare, a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00, dezbaterea contestației împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea – Dan Geoană la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Talpoș Ioan.
  • Totodată, Curtea a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00 contestația formulată împotriva înregistrării candidaturii domnului Ludovic Orban la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Stan Valerian.

Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale”, se arată în comunicatul oficial.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

 

Update 1: Instanța constituțională ar fi decis să respingă candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Potrivit unor surse citate de G4Media, CCR ar fi anulat decizia BEC de înregistrare a candidaturii europarlamentarei SOS. Totodată, în ședință, au fost respinse contestațiile care îi vizau pe Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor.

În cazul lui Mircea Geoană, votul a fost amânat pentru ora 21.00. De asemenea, a fost menținută decizia de respingere a candidaturii lui Miron Cozma.

Diana Șoșoacă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Curtea Constituțională analizează, la această oră, mai multe contestații depuse împotriva unor candidați la alegerile prezidențiale. Cu excepția Elenei Lasconi, a lui Marcel Ciolacu și George Simion, ceilalți pretendenți la scaunul de președinte au fost contestați.

Astfel de contestații reprezintă o formă de șicanare a candidaților, din partea adversarilor politici. Chiar dacă autorii sunt persoane cvasinecunoscute, în spatele lor sunt formațiuni politice interesate să-i blocheze pe ceilalți.

Curtea Constituțională s-a reunit sâmbătă după amiază

Judecătorii CCR dezbat, începând cu ora 17,00, mai multe contestaţii care vizează o serie de candidați la alegerile prezidențiale. Cu excepția Elenei Lasconi (USR), a lui Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) candidaturile cele mai importante fac obiectul unor sesizări la Curtea Constituțională.

Pe ordinea de zi a ședințelor se află dosarele lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi al Dianei Iovanovici-Şoşoacă. Pe numele acesteia din urmă au fost nu mai puțin de două astfel de contestații.

O altă sesizare vizează și o candidatură mai puțin relevantă pentru jocul politic, a lui Miron Cozma, fostul lider al minerilor.

Nicolae Ciucă cu femeile liberale. Sursa foto: Facebook

CCR veghează la respectarea procedurilor

Curtea Constituţională upraveghează respectarea procedurilor de alegere a președintelui României. De asemenea, CCR confirmă, după alegeri, rezultatele înregistrate la vot.

În acest context, Curtea soluţionează și contestaţiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcţia de preşedinte. Pot depune contestații candidaţii, partidele, organizaţiile minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale, dar și simplii cetățeni.

Procedura prevede că o astfel de contestație se depune la sediul CCR şi vizează decizia BEC de admitere sau respingere a candidaturilor. Dezbaterile au loc fără înştiinţarea părţilor, dar cu participarea reprezentantului Ministerului Public. Curtea Constituțională se pronunță pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.

Termenul de soluţionare este de cel mult două zile de la înregistrare.

Curtea Constituțională se pronunță în ultima zi de primire a candidaturilor

Candidaturile la preşedinție se depun până sâmbătă,  la ora 24.00, la Biroul Electoral Central. Candidaturile sunt admise sau respinse în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea dosarului. Conform calendarului electoral, data limită pentru depunerea contestațiilor este 8 octombrie, la Curtea Constituțională.

Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2024 pentru aprobarea calendarului electoral, candidaturile rămân definitive pe 10 octombrie 2024. Drept urmare, Curtea Constituțională are termen până la această dată să se pronunțe.

Alegerile prezidenţiale din acest an vor avea loc pe 24 noiembrie, turul I și pe 8 decembrie, turul ll.