Curtea Constituțională: interceptările SRI pe mandate de siguranță națională nu mai pot fi probe în dosarele DNA

Curtea Constituțională: interceptările SRI pe mandate de siguranță națională nu mai pot fi probe în dosarele DNA

O decizie care poate schimba soarta multor dosare „grele”, instrumentate de DNA, cu ajutorul SRI, a fost luată, marți, de Curtea Constituțională a României (CCR).

 Mai exact, prin unanimitate de voturi, CCR a admis, prin Decizia 91, excepția de neconstituționalitate a articolulului 3, litera f, din Legea 51/1991, privind securitatea națională a României, denumită și „Legea SRI”.

Drept urmare, probele obținute pe mandat de siguranță națională (MSN) nu mai pot fi folosite de Justiție în dosarele DNA sau altele care nu sunt de securitate națională. Excepția a fost admisă, la cererea Curții de Apel Oradea, în Dosarul 2.022/111/2015/a4, în speța invocată de Beniamin Rus.

Curtea a constatat că articolul de lege a permis a buzuri în culegerea de informații: interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor, urmărirea prin GPS, interceptarea corespondenței etc. Toate acestea, contravin prevederilor constituționale. Efectele deciziei CCR, care se aplică după publicarea în Monitorul Oficial, se pot vedea în cazuri aflate pe rolul istanțelor precum Tel Drum, unul dintre ele vizându-l pe liderul PSD, Liviu Dragnea, în care s-au făcut interceptări pe mandate de siguranță națională. 

Ne puteți urmări și pe Google News

La fel și în dosarul ferma Băneasa care abundă de probe obţinute de SRI pe MSN şi sunt folosite într-un caz ce vizează infracţiuni de corupţie, nu de siguranţă naţională. Celebra avocată Eliza Ene-Corbeanu a precizat că „Decizia CCR se va aplica pentru dosarele care se vor afla într-o etapă procesuală în care să poată fi invocată legalitatea obținerii unei probe”.

„În mod normal, dacă în termenul de 45 de zile prevăzut de legiuitor, Parlamentul nu se conformează cerințelor CCR, articolul neconstituțional nu va mai putea fi invocat ca temei al obținerii unor mandate întemeiate pe legea siguranței naționale”, a adăugat avocata.

Dan Andronic: „CCR a rezolvat una dintre mizeriile lui Coldea”

După decizia CCR, jurnalistul Dan Andronic a reacționat: „Ca unul care a fost interceptat ani de zile pe mandat de siguranță națională, în condițiile în care lucram cu Traian Băsescu pe post de consultant politic, sau eram ziarist, pot spune că CCR a rezolvat una din marile mizerii ale lui Florian Coldea. Aceste mandate erau date pentru interceptarea tuturor celor despre care Coldea - Maior vroiau să știe cine ce discută, mai ales despre ei, nu aveau legătură cu siguranța națională, nu se concretizau în dosare de sabotaj, terorism, subminarea ordinii de stat, sau mai știu eu ce altă năzbâtie, ci în unelte ale Binomului, numai bune de folosit atunci când aveau nevoie. Mi-e clar că sunt două forțe, iar una face curat în grajdurile lui Coldea...”