Curtea Constituţională dezbate din nou, pe 9 decembrie, articolul în baza căruia sunt judecaţi Iohannis şi alţi primari
- Otilia Luca
- 4 noiembrie 2014, 16:00
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis repunerea pe rol, pe data de 9 decembrie, a excepției de neconstituționalitate referitoare la dispozițiile privind incompatibilitatea aleșilor locali cu funcția de reprezentant în adunările generale ale societăților comerciale de interes local.
Cauza a fost repusă pe rol deoarece judecătorii CCR au nevoie de lămuriri suplimentare și se va cere dosarul de la Curtea de Apel Constanța.
CCR a discutat marți excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor referitoare la incompatibilitatea aleșilor locali cu funcția de reprezentant în adunările generale ale societăților comerciale de interes local.
CCR a dezbătut în 7 octombrie excepția ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, însă a amânat pronunțarea pentru 4 noiembrie.
Excepția ridicată se referă la neconstituționalitatea art. 87 alin. (1) litera f din Legea 161 /2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
Dispozițiile atacate la CCR stabilesc: (1) Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu: f) funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național".
În 24 octombrie, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Livia Stanciu, a declarat că în procese similare cu cel de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, candidat la alegerile prezidențiale din partea ACL, judecata a fost suspendată până la soluționarea pe 4 noiembrie a unei excepții.
Ea a explicat că, deși în această cauză nu a fost invocată excepția de neconstituționalitate, orice secție a ÎCCJ trebuie să asigure o jurisprudență unitară, pentru că aceasta este preluată de judecătorii de la toate instanțele din țară.