Cheltuielile militare la nivel mondial au înregistrat cea mai mare creștere într-un deceniu în 2019, ajungând la 1,9 trilioane (1900 miliarde) de dolari, conform studiului publicat ieri de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Suedia. Și nu e singura noutate. 2019 e, totodată, primul an în care două țări din Asia (China și India) se află în topul celor mai mari cheltuieli militare, ocupând pozițiile 2 și 3 după Statele Unite. Și România a alocat mai mulți bani pentru înarmare, înregistrând o creștere importantă. Ziarul militar american Stars and Stripes a trecut în revistă toate informațiile.
“SUA continuă să conducă în clasamentul creșterii cheltuielilor militare la nivel global, care au înregistrat cea mai mare creștere anuală într-un deceniu, în timp ce și țările europene au accelerat cheltuielile, arată un nou raport privind cheltuielile militare.
Cheltuielile militare la nivel mondial au crescut cu 3,6% în raport anual, ajungând la 1,9 trilioane (1900 miliarde) de dolari în 2019, cel mai înalt nivel după ce criza financiară din 2008 a devastat multe bugete militare, arată raportul publicat duminică de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.
Din 2010, cheltuielile militare globale au crescut cu 7,2%, afirmă studiul.
SUA au fost de departe țara cu cele mai mari cheltuieli militare, bugetul său militar de 732 de miliarde de dolari reprezentând mai mult de o treime din cheltuielile militare globale anul trecut și marcând o creștere de 5,3% în comparație cu 2018, se arată în raport.
„Creșterea cheltuielilor americane doar în 2019 a fost echivalentă cu întregul buget militar al Germaniei pentru anul menţionat”, arată raportul.
Însă Germania, care s-a confruntat de ani buni cu critici dure din partea președintelui Donald Trump pentru investițiile ei modeste în apărare, a înregistrat, de asemenea, o creștere mare. SIPRI a spus că în 2019 cheltuielile Berlinului au crescut cu 20%, la 49,3 miliarde de dolari - cea mai mare creștere dintre primele 15 țări cu cele mai mari cheltuieli de apărare.
„Creșterea cheltuielilor militare germane poate fi parțial explicată de percepția unei amenințări sporite din partea Rusiei, împărtășită de multe state membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)”, a declarat cercetătorul SIPRI, Diego Lopes da Silva.
De asemenea, s-au înregistrat creșteri puternice în țările care au făcut achiziții importante de sisteme de arme, cum ar fi Bulgaria, unde cheltuielile militare au crescut cu 127%, și România, cu o creștere de 17%.
China, India, Rusia și Arabia Saudită au completat top cinci, în urma SUA. Împreună, ele au însumat aproape două treimi din cheltuielile militare globale.
China are cheltuieli estimate la 261 miliarde de dolari pentru armata sa în 2019, sau 14% din totalul global și cu puțin peste 5% mai mult decât în 2018. Comparativ cu 2010, cheltuielile militare ale Chinei au crescut cu 85%, relatează raportul.
O creștere de 6,8% a cheltuielilor militare în India în 2019 și o scădere de 16% în Arabia Saudită înseamnă că India a urcat pe locul al treilea, pentru prima dată de când SIPRI a început să monitorizeze cheltuielile militare globale, se arată în raport.
SIPRI își întocmește baza de date privind cheltuielile militare începând cu 1949. Cheltuielile Rusiei au crescut cu 4,5% față de 2018, depăşind astfel Arabia Saudită.
"Scăderea cheltuielilor militare în 2019 a fost neașteptată pentru Arabia Saudită, având în vedere faptul că țara și-a continuat operațiunile militare în Yemen și, după ce un atac cu rachete a provocat daune semnificative industriei sale petroliere în septembrie 2019, tensiunile cu Iranul au crescut", a spus SIPRI”.