Analiștii militari cred că Tupolev PAK DA e inspirat de aeronava Northrop B-2 Spirit a Forțelor Aeriene din Statele Unite care are o anvergură a aripilor de 52 de metri. Bombardierul rusesc va utiliza  tehnologii și materiale care reduc posibilitatea de a fi detectat de  sistemele radar. Chiar dacă Tupolev PAK DA va dezvolta o viteză subsonică, armamentul de la bord va fi extrem de sofisticat: rachete hipersonice, rachete de croazieră și  bombe de precizie.

Tupolev PAK DA este primul bombardier rus care  nu are legătură cu tradiția designului sovietic, chiar dacă eforturile de a dezvolta acest concept datează încă din anii 90. Experții americani susțin, însă, că noul bombardier al rușilor nu va marca vreo revoluție în indistria aviatică, pentru că performanțele sale sunt asemănătoare cu cele ale Northrop B-2 Spirit, bombardierul american conceput spre sfârșitul Războiului Rece.

Interesul pe care cele mai puternice armate din lume îl acordă în zilele noastre bombardierelor strategice este o dovadă a faptului că Statele Unite, China și Rusia s-au angrenat într-o cursă a înarmărilor fără precedent. Nu este,  însă, singurul element care atestă această competiția acerbă. Astfel, dacă americanii încearcă să recupereze întârzierile în ceea ce privește tehnologia rachetelor hipersonice, rușii se concentrează pe proiecte majore în domeniul aviației militare.

Kremlinul a solicitat, de altfel,  Biroului de proiectare Tupolev să înceapă dezvoltarea și producerea a nu mai puțin de  trei prototipuri aeriene, care ar trebui să intre în faza testelor inițiale de zbor până țn toamna anului 2025. În urma testării și în funcție de resursele financiare, armata rusă ar putea începe producția noilor aeronave în 2028.

 

PAGINA ANTERIOARA