Cursă contra timp pentru a detecta varianta Delta. Guvernul italian promovează o „investigație rapidă”

Cursă contra timp pentru a detecta varianta Delta. Guvernul italian promovează o „investigație rapidă”

LA STAMPA (Italia). Încă mai avem timp, dar trebuie să acționăm rapid și bine. În timp ce Financial Times publică clasamentul special care vede Italia pe locul cinci printre țările din lume în care varianta Delta circulă cel mai mult (se pare că ar fi responsabilă pentru 26% din infecții), lumea științei privește înainte și subliniază, cu îngrijorare, necesitatea de a nu subestima riscurile.

Se știe deja că este cu 50% mai contagioasă decât Alpha (fosta variantă britanică) și că s-ar putea ca o singură doză de vaccin să nu fie suficientă. „Nu este urmărită îndeajuns”, a explicat la emisiunea „Agora” de pe Rai3, Massimo Galli, directorul secții de Boli Infecțioase de la Spitalul Sacco, din Milano. „Focarele identificate sunt puține și limitate”.

Ce trebuie făcut? Ministrul Speranza a ordonat o nouă „investigație rapidă” pentru a estima răspândirea în țară a principalelor variante ale coronavirusului în Italia, începând cu Delta. Circulara, intitulată «Estimarea prevalenței variantelor de COV (varianta de îngrijorare) în Italia: descendența B.1.1.7, P.1, B.1.617. (1,2 sau 3) și B.1.351 și alte variante al virusului SARS-CoV-2 ", dispune efectuarea unei anchete coordonată de Institutul Superior al Sănătății în colaborare cu regiunile și în special cu laboratoarele. Se vor lua în considerare „probele notificate la 22/06/2021, corespunzătoare primelor infecții, care urmează să fie analizate prin secvențierea genomică”.

Acesta fiind de altfel și cuvântul cheie: secvențierea genomică, esențială pentru cartografierea în timp real a variantelor din teritoriu. Problema este că, pentru a fi eficientă, conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, trebuie să atingă un prag minim de secvențiere de 5%, preferabil de 10%.

Teste rapide capabile să recunoască varianta Delta

Între timp, vestea bună este că începând de luni, în Italia sosesc noi teste rapide capabile să recunoască varianta Delta mergând „prin excludere”: testele, a explicat virologul Francesco Broccolo, de la Universitatea Bicocca din Milano, nu caută, la fel ca cele folosite până în prezent mutațiile în proteina Spike, ci o mutație numită „N501Y”. Care este prezentă în variantele Alpha, Beta (fosta variantă sud-africană) și Gamma (fosta brazilian). Un test PCR pozitiv, în absența mutației „N501Y”, ar declanșa alarma și ar fi un nou algoritm de diagnosticare în căutarea variantei Delta. (Rador)

 

Ne puteți urmări și pe Google News