Mișcări tectonice pe piața valutară: cursul se zbate peste 4,4 lei/euro

Mișcări tectonice pe piața valutară: cursul se zbate peste 4,4 lei/euro

Schimbarea guvernului și incertitudinea din mediul politic au dus cursul valutar euro-leu la un nou maxim istoric, peste pragul psihologic de 4,4 lei pe euro.

Cursul oficial anunțat astăzi de Banca Națională a României este de 4,4168 lei pentru un euro, în creștere cu aproape doi bani față de cel de luni.

Schimbarea guvernului și incertitudinea din mediul politic au dus cursul valutar euro-leu la un nou maxim istoric, peste pragul psihologic de 4,4 lei pe euro. Cursul oficial anunțat astăzi de Banca Națională a României este de 4,4168 lei pentru un euro, în creștere cu aproape doi bani față de cel de luni.

În această dimineață, înainte de anunțarea cursului oficial, cotațiie interbancare erau chiar mai sus, în jurul a 4,43 – 4,44 lei, iar ieri, când nu a fost anunțat un curs oficial, fiind zi liberă prin lege, euro s-a tranzacționat pe piața valutară interbancară la 4,46 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scăderea cursului de dimineață și până la ora 13, atunci când a fost anunțat cursul oficial al BNR, indică o posibilitate ridicată ca Banca Națională să fi intervenit în piață și să vândă euro, pentru a menține cotația oficială la un nivel mai scăzut și a evita apariția panicii. Pe piața interbancară euro a continuat să crească După ora 13, cursul interbancar a revenit peste 4,42 lei/euro, la doar o oră după anunțarea cursului oficial acesta situându-se în jurul nivelului de 4,425. Declinul abrupt al leului se manifestă și în relație cu francul elvețian, o altă valută importantă pentru România, din cauza numărului mare de credite contractate în această monedă până în 2008. Și față de franc leul s-a depreciat puternic, cursul oficial fiind de 3,6756 lei pentru un franc elvețian. Totuși, moneda elvețiană este destul de departe de maximul istoric din august 2011, atunci când a depășit 4 lei, pe fondul aprecierii față de euro.

Dolarul american a ajuns la 3,3594 lei, fiind de asemenea sub nivelul pe care îl atinsese la începutul anului, atunci când a depășit 3,4 lei. Chiar și așa, aprecierea monedei americane nu ne face deloc bine, contribuind la creșterea prețului majorității mărfurilor, ale căror cotații internaționale sunt exprimate în dolari.