Curs valutar 8 septembrie. Vești importante de la BNR. Cât valorează un euro. News alert

Curs valutar 8 septembrie. Vești importante de la BNR. Cât valorează un euro. News alert

Euro a scăzut marți, cu 0,07 de bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,8545 lei/euro.

Dolarul american a crescut în faţa monedei naţionale, BNR anunţând un curs de 4,1136 lei, faţă de 4,1033 lei în şedinţa anterioară.

Francul elveţian a fost cotat de BNR la 4,4765 lei, înregistrând o depreciere de la valoarea de 4,4899 lei anunţată anterior.

Gramul de aur a fost cotat la 253,9048 lei, în depreciere comparativ cu 254,3871 valoarea stabilită în şedinţa precedentă, de lei.

Încotro se îndreaptă economia

Daniel Dăianu este de părere că statul trebuie să ia decizii foarte chibzuite și să aibă un program de consolidare fiscală.

„Bugetul public este în continuare puternic afectat. Avem distorsiuni nu numai legate de o structură a economiei, avem diferențe mari de competitivitate din diferențe de salarii dintre oameni, dar avem și un regim fiscal profund inechitabil prin faptul că el nu promovează transparența, șansele egale. Sunt contributori care sunt onești, dar sunt și contributori care sunt de cealaltă parte” - a arătat Daniel Dăianu.

„Noi ce vrem este să nu creștem cheltuieli permanente, să nu ne întindem mai mult decât ne este plapuma”, spune Daniel Dăianu. „Nu poți să-ți asumi în mod responsabil o creștere cu 40 la sută a punctului de pensie”, a subliniat el.

„Eu sper că nu se va inversa această decizie, care a fost luată cu dificultate, de a crește pensiile cu 14 la sută”, a adăugat Daniel Dăianu, făcând referire la intenția parlamentarilor de a modifica ordonanța de rectificare bugetară și de a reintroduce creșterea pensiilor cu 40 la sută.

„Pandemia nu ne vizitează ca unic eveniment extrem. Vor urma poate și altele de aceeași factură. Omenirea este descoperită și nu a învățat suficient. (Poate asiaticii sunt mai experimentați și nu au avut memorie scurtă). Dacă vom fi vizitați și de alte evenimente extreme, ce vom face? Vom rămâne cu aceleași venituri fiscale, care sunt extrem de mici? De aceea ar fi nevoie de creșterea veniturilor fiscale. Cum s-ar putea face asta? De pildă, prin informatizare.

La noi nu s-a dorit informatizarea ANAF-ului. De ce s-a putut face în Polonia, în Bulgaria? Ei și-au crescut astfel veniturile la buget cu 2-3 procente. Cu ce atentează la libertate declararea averilor, această transparență care ar trebui să guverneze toate domeniile? Nu există o discuție onestă la noi, pentru că sunt mulți care se simt cu musca pe căciulă, vor să rămână lucrurile așa cum stau” - susține Daniel Dăianu. „Nu suntem insulă în Pacific. Suntem în Uniunea Europeană. Alții au putut să-și crească veniturile prin colectare mai bună”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

 

Ne puteți urmări și pe Google News