Curioasa obsesie a lui Trump pentru un animal

Într-o carte despre culisele administrației Trump, doi jurnaliști americani vorbesc despre un curioasă marotă a președintelui Statelor Unite. Potrivit autorilor cărții, Donald Trump întrerupea deseori discuții politice importante pentru a evoca un subiect foarte apropiat, se pare, pentru el: bursucii.

Bursucii sunt răi? Sunt agresivi ? Aceasta este o întrebare care pare să-l chinuiască pe președintele Statelor Unite, Donald Trump. Și ar fi pus-o regulat regulat șefului său de cabinet, la începutul președinției sale.

Această ciudată obsesie a liderului de la Casa Albă a fost dezvăluită într-o carte apărută recent în Statele Unite: „Sinking in the Swamp : How Trump’s Minions and Misfits Poisoned Washington”.

Autorii sunt doi jurnaliști de la The Daily Beast, Lachlan Markay și Asawin Suebsaeng, care pun tunurile pe administrația Trump. Unde, potrivit lor, există o realitate „hilară și înfricoșătoare”, cu „șarlatani, teoreticieni au complotului, ideologi și escroci banali care au infectat cele mai înalte eșaloane ale puterii politice”.

Cuvinte grele, dar ce mai contează: Trump vinde, și vinde chiar bine, iar autorii știu aceasta.

Dar, într-unul din capitole, cei doi relatează că, în timp ce discuta cu fostul său șef de cabinet, Rience Priebus (care a demisionat în vara lui 2017), conversația vira inevitabil către...bursuci, scrie Ouest-France.

Rience Priebus aborda subiecte precum sistemul de sănătate, politica externă sau agenda legislativului american. Însă Trump revenea la bursuci, dorind să afle cât mai multe amănunte despre viața acestor animale. Cu ce se hrănesc? Devin agresivi atunci când se simt amenințați? Sunt creaturi prietenoase? Sunt plictisitori bursucii? Le pot face rău oamenilor?

Președintele american îi cerea apoi lui Priebus să-i arate fotografii cu bursuci. Există 11 specii de bursuci în Statele Unite. În timp ce liderul de la Casa Albă le privea fascinat, fostul său șef de cabinet se străduia, „să revină subtil la chestiuni importante, cum ar fi întărirea trupelor americane în Afganistan sau asigurările de sănătate ale americanilor”, scriu cei doi jurnaliști.

Dacă, în această pasiune inexplicabilă, Trump a insistat pe lângă șeful său de cabinet cu privire la aceste mamifere, a fost pentru că el a crezut că are un expert în bursuci în fața lui. Rience Priebus este originar din Wisconsin, supranumit și „Badger State”.

Numai că această denumire, care datează din secolul XIX, evocă numeroasele galerii săpate de minerii din acea epocă, la fel cum bursucii își sapă galeriile sub pământ.

Dar de ce președintele Statelor Unite s-a arătat pasionat de aceste animale? Pasiunea lui era legată de o strategie politică în pregătire? Are Trump o fobie secretă? Sau se gândea să adopte un bursuc? Cartea celor doi jurnaliști nu răspunde la aceste întrebări.