Mai multe echipe de recuperatori folosesc hărţile reţelelor din subteran pentru a săpa după cupru, iar autorităţile locale ridică neputincioase din umeri.
Echipe ample de "recuperatori" de fier vechi au pus stăpânire, noaptea, pe oraşul Copşa Mică, judeţul Sibiu. Echipele sapă cu precizie după cablurile îngropate, ghidându-se pe baza hărţilor reţelelor subterane din oraş şi împrejurimi.
Au lăsat mii de oameni fără curent electric
Luna aceasta, oraşul Copşa Mică şi şase localităţi din jur au rămas fără curent electric după ce recuperatorii de cupru au interpretat greşit o hartă şi au tăiat într-o noapte un cablu subteran. Drept urmare, zonele respective au fost alimentate din altă sursă, dar tensiunea din reţele era foarte scăzută.
"Mai bine de cinci zile, oamenilor nu le-au funcţionat nici centralele termice din case. Am fost legaţi la reţeaua de Agnita, dar eram subalimentaţi", povesteşte Marius Grecu, primarul comunei Axente Sever.
"La mine, nici neoanele nu se mai aprindeau. Ceva de groază", spune un sătean din Axente.
Versiunea oficială
"Duminică, 12 decembrie, ora 21.24, cablul 20 kV Copşa - Blaj este rupt la săpătură de o firmă care execută lucrări în zonă. Lucrarea de săpătură nu a fost autorizată de societatea noastră. Au fost afectaţi consumatorii din localităţile Micăsasa, Şeica Mică, Ţapu, Soroştin, Chesler. La ora 21.38, toţi consumatorii au fost alimentaţi cu energie electrică din alte surse pentru diminuarea disconfortului", ne-au transmis reprezentanţii Electrica Sibiu.
Firma cu pricina "a efectuat a doua zi reparaţiile necesare pe cheltuiala proprie. Pagubele produse societăţii noastre sunt cele de imagine şi costul energiei nelivrate consumatorilor în intervalul întreruperii", mai arată reprezentanţii Electrica.
Cu aprobare de la primărie
"150 de milioane de lei vechi i-a costat. Au plătit a doua zi. Recuperează cuprul din cablurile de alimentare dezafectate de la Carbosim (fosta întreprindere chimică din oraş - n.r.). Au hărţile reţelelor, sunt bine documentaţi", spune Tudor Mihalache, primarul din Copşa Mică.
Potrivit poliţiei din oraş, tocmai primăria a autorizat extracţia cablurilor de cupru. "A fost un incident, dar potrivit şefului de post din Copşa Mică, lucrarea a fost autorizată de primărie. Nu au fost demarate cercetări", declară Luciana Balteş, purtător de cuvânt al Poliţiei Sibiu.
Despre autorizaţia de la primărie vorbesc şi localnicii. "Am trecut într-o seară pe la ei. Că nu sapă pentru prima dată. I-am întrebat ce fac de sapă tocmai noaptea. Mi-au spus să-i las în pace, că au autorizaţie de la primărie şi mi-au fluturat o hârtie. Ce era să fac? Erau vreo 20, cel puţin", povesteşte un localnic.
"Din câte am înţeles, au cumpărat cablurile acestea vechi de la fostul Carbosim şi au cerut autorizaţie pentru a-l extrage", motivează, în replică, primarul Tudor Mihalache.
"Sunt mână în mână cu toţi de aici şi sapă mai ales noaptea"
Cuprul valoros pentru echipele de recuperatori este scos din pământ la cele mai ciudate ore. "Fiul meu lucrează la o firmă de pază. S-a întâlnit cu ăştia într- o noapte de vineri, era trecut de ora trei. Săpau după cabluri", povesteşte Maria D.
"În vară, au scos ţevile de apă de la un rezervor din deal. Au ştiut, domnule, au ştiut unde să sape. Când i-am întrebat ce fac, mi-au zis că n-am eu treabă, că e o ţeavă de rezervă şi că nu mai trebuie. Dar, acum, au ajuns să sape tocmai în oraş. Sunt mână în mână cu toţi de aici şi sapă mai ales noaptea, de îţi e şi frică să mai mergi la culcare. Dacă ai o centrală veche şi rămâne fără curent?", se întreabă Mihai, un bărbat de 40 de ani, adăugând că nu e bine să te pui "cu gaşca de recuperatori".
Dacă poliţia din Copşa Mică nu vede niciun pericol în ultimele evenimente, poliţiştii din Axente Sever au alergat ieri pe dealuri după mai multe persoane care săpau să scoată o conductă de transport a gazelor naturale.
"Am primit o informaţie, dar până am ajuns acolo au fugit. E într-un loc tare îndepărtat, undeva prin pădure, aici săpau în mijlocul zilei. Acum aşteptăm un răspuns din partea Transgaz, pentru a vedea dacă acea conductă e sau nu dezafectată", a declarat Cristian Mureşan, şeful poliţiei din Axente Sever.
TUDOR MIHALACHE, primarul din Copşa MIcă FOTO: SILVANA ARMAT