Cupa Davis: România - Ecuador 2-0

Cupa Davis: România - Ecuador 2-0

Echipa naţională de Cupa Davis conduce cu scorul de 2-0 după prima zi în duelul de pe teren propriu, contra Ecuadorului, meciul contând pentru promovarea în Grupa Mondială. Lupta este găzduită de arena din incinta Centrului Naţional de Tenis.

În urma celor două victorii repurtate de Victor Hănescu şi Adrian Ungur, echipa de Cupa Davis a României poate încheia conturile cu Ecuador mâine, dacă învinge în proba de dublu. Liderul echipei României, Victor Hănescu (locul 54 ATP) nu a avut nico emoţie în faţa ecuadorianului Ivan Endara, care ocupă poziţia a 408-a în ierarhia mondială, impunându-se lejer, cu scorul de 6-2, 6-2, 6-2, într-un meci care a durat mai puţin de două ore.  "Nu a fost un meci foarte greu, cu toate că am fost obosit. Meciul a fost mai dificil pentru adversarul meu, care ocupă locul 408 în clasamentul mondial. Chiar dacă noi suntem mai bine cotaţi, trebuie să câştigăm meciurile pe teren. Sâmbătă, la meciul de dublu, îmi va fi mai uşor deoarece va trebui să acopăr doar o jumătate de teren", a spus, după meci, Victor Hănescu. Jucătorul român a vorbit şi despre despărţirea de antrenorul său, Firicel Tomai.

  • "Decizia a fost a antrenorului. El vrea să lucreze mai mult cu Simona Halep. Pe mine m-a adus la un anumit nivel. M-a învăţat tot ce ştiu. Acum depinde de mine să găsesc motivaţia pentru a continua. La sfârşitul anului, voi decide dacă voi continua pe cont propriu sau voi angaja un alt antrenor", a explicat Hănescu.

Cea de-a doua confruntare, dintre Giovanni Lapentti (locul 153 ATP) şi Adrian Ungur (poziţia 130 ATP), a fost una dramatică. După mai bine de patru ore de joc, Ungur a reuşit o spectaculoasă răsturnare de scor şi a adus cel de-al doilea punct al României. "Sunt foarte fericit că am adus acest punct echipei noastre. Nici nu mai ştiu cât am jucat, vă spun sincer. Ştiu că după trei ore nu mai simţeam nimic. Nu aveam în cap decât să-l alerg pe Lapentti, ca să-l obosesc", a declarat Adrian Ungur, la final. Adrian Ungur (România) - Giovanni Lapentti (Ecuador) 6-7 (2), 4-6, 6-3, 6-4, 6-1

  • Adrian Ungur se impune în setul trei cu scorul de 6-3 şi revine în meci. Giovanni Lapentti a slăbit ritmul pe final, iar românul a profitat şi a câştigat setul.
  • Lapentti a revenit spectaculos şi a redus handicapul la un singur ghem. Cu toate acestea, Adrian Ungur a reuşit un re-break şi s-a distanţat 5-2.
  • Adrian Ungur a început în forţă setul al treilea şi conduce cu scorul de 3-0. Românul a reuşit să câştige pe serviciul adversarului şi pare mult mai motivat să se impună în acest set.
  • Ecuadorianul şi-a apărat cu succes avantajul de două ghemuri până la finalul secund, pe care l-a câştigat cu 6-4. Lapentti este la doar un set de a egala sitaţia la scorul general al duelului România - Ecuador. Adrian Ungur nu pare să găsească soluţii la jocul pragmatic al sud-americanului.
  • Giovanni Lapentti a început bine setul secund, câştigând pe serviciul lui Adrian Ungur şi distanţându-se la 2-0. Misiunea românului este din ce în ce mai grea în faţa experimentatului jucător ecuadorian.
  • Cei doi jucători au mers cap la cap pe durata întregului prim set, însă sud-americanul s-a impus la tie-break cu scorul de 7-2. 
  • Debutul de meci este echilibrat. Niciunul dintre cei doi jucători nu a reuşit să câştige pe serviciul adversarului după şase ghemuri. Schimburile de mingi sunt lungi, în timp ce erorile neforţate sunt numeroase.

Victor Hănescu (România) - Ivan Endara (Ecuador) 6-2, 6-2, 6-2

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Şi setul trei a fost câştigat cu uşurinţă de Hănescu, cu acelaşi scor (6-2), iar România obţine primul punct în duelul cu Ecuadorul din barajul pentru promovarea în Grupa Mondială a Cupei Davis.
  • Românul a reuşit un break şi în debutul setului secund şi s-a desprins repede la 2-0. După un nou succes pe serviciul adversarului, Hănescu se impun tot cu 6-2.
  • Hănescu a câştigat primul set (6-2), după ce s-a mai impus o dată pe serviciul ecuadorianului. Românul în vârstă de 29 de ani a încercat să joace "la limită", folosind multe lovituri decisive şi încercând să scurteze cât mai mult schimburile de mingi. 
  • După un start echilibrat de meci, Victor Hănescu a reuşit să câştige pe serviciul adversarului şi s-a desprins la 3-1 în primul set. Endara pare un adversar foarte slab pentru român, care ar trebui, în mod normal, să se impună lejer, în trei seturi.
  • Românii nu au luat cu asalt arena din Centrul Naţional de Tenis pentru primul duel al confruntării echipei naţionale cu Ecuadorul, la startul meciului dintre Victor Hănescu şi Ivan Endara, în tribune fiind doar câteva zeci de spectatori. Preţul unui bilet pentru o zi este de 50 de lei, iar un abonament pe trei zile costă 100 de lei.
  • Victor Hănescu îşi poate echilibra palmaresul general în Cupa Davis, România pierzând de 15 ori şi câştigând doar 14 partide în care a fost implicat liderul echipei naţionale. La simplu, Hănescu a câştigat 13 din cele 25 de partide jucate pentru "tricolori". De cealaltă parte, tânrăul Ivan Endara (22 de ani) a câştigat doar două partide în cariera sa în Cupa Davis, cea cu Jhonson Garcia (Republica Dominicană), la simplu, şi duelul de la dublu cu reprezentanţii Antilelor Olandeze.

Mâine, de la ora 12.00, se va juca partida de dublu, între Victor Hănescu/Horia Tecău şi Nicolas Lapentti/Giovanni Lapentti. Duminică, în ultima zi a disputei, vor avea loc partidele Victor Hănescu - Giovanni Lapentti şi Adrian Ungur - Ivan Endara. Toate partidele vor fi transmise de TVR 1.

REZULTATE CUPA DAVIS:

Grupa Mondială - Semifinale:

Serbia - Republica Cehă 0-0 Franţa - Argentina 0-0

Play-off pentru Grupa Mondială:

Israel - Austria 2-1

Dudi Sela (Israel) - Andreas Haider-Maurer (Austria) 6-4, 6-1, 6-3 Jurgen Melzer (Austria) - Harel Levy (Israel) 6-4, 6-3, 6-3 Elrich / Ram (Israel) - Melzer / Peya (Austria) 7-6 (2), 6-4, 6-4

Australia - Belgia 1-1

Lleyton Hewitt (Australia) - Ruben Bemelans (Belgia) 7-6 (4), 7-5, 2-6, 6-4 Olivier Rochus (Belgia) - Carsten Ball (Australia) 6-4, 6-4, 7-6 (5)

Columbia - Statele Unite ale Americii 0-0 Germania - Africa de Sud 1-0 Philipp Kohlschreiber (Germania) - Rik De Voest (Africa de Sud) 6-4, 6-4, 6-4 Suedia - Italia 0-0 India - Brazilia 0-1 Thomaz Bellucci (Brazilia) - Rohan Bopana (India) 6-7 (2), 7-6 (7), 7-5, 4-6, 10-8 Kazahstan - Elveţia 1-0 Andrey Golubev (Kazahstan) - Marco Chiundinelli (Elveţia) 6-4, 6-4, 6-4 Florin Segărceanu: "Am fost ameninţaţi cu moartea la Quito!"