Românii care vor să-și cumpere vechime în muncă, în baza contractelor încheiate cu casele de pensii, trebuie să se grăbească. Este vorba despre cei care nu îndeplinesc toate condițiile privind vechimea în muncă și trebuie să-și completeze stagiul de cotizare, pentru a beneficia de pensie. Plata acestor contribuții se poate face într-o singură tranșă sau eșalonat, lunar, până pe 31 august 2023.
Majorarea salariului minim brut pe economie, anul acesta, la 3.000 de lei, duce la o creștere a contribuțiior pentru cei care cotizează din mână pentru completarea stagiului de vechime în muncă. Legea permite românilor să-și plătească pentru anii de stagiu în care, din diferite motive nu au putut cotiza la sistemul public de pensii.
Există multe persoane care, în contextul situației economice dificile din anii 90 – 2000, nu au un stagiu complet de cotizare la sistemul de pensii publice. Astfel aceștia nu îndeplinesc condițiile de pensionare și vor primi mai puțini bani. Legea le permite să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.
Plata contribuției se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. În condițiile în care se ajunge la termenul limită, iar cumpărătorul de vechime în muncă nu a reușit să achite suma pe care a convenit-o prin contract, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.
Cum se calculează contribuțiile sociale
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și se poate face plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Baza de calcul pentru lunile de vechime în muncă achiziționate se stabilește pornind de la venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.
Or, în acest an, salariul minim este de 3.000 de lei brut, așa cum a fost stabilit la 1 ianuarie 2023. Drept urmare, cota de contribuții care trebuie plătită se va majora la 750 lei, de la 638 de lei. Conform unui calcul simplu, dacă cineva dorește să cumpere un an de vechime în muncă va plăti 9.000 de lei.
Ce prevede legea pentru achiziționarea vechimii în muncă
OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism de achiziție a vechimii în muncă, stabilește că „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Cei trebuie să încheie contracte cu Casa de Pensii, prin intermediul cărora se stabilește modalitatea de plată și sumele datorate. Se pot cumpăra cel mult șase ani de vechime, doar pentru pensia de limită de vârstă. Majoritatea celor își achiziționează vechime în muncă, aleg să plătească contribuțiile raportate la salariul minim pe economie. Sunt însă și cazuri în care oamenii aleg să plătească sume mai mari, care să le aducă și o pensie mai mare.
Mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensie se va aplica până la 31 august 2023, dacă nu va fi prelungit.