Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor

Vechime în muncă. Sursa foto: Dreamstime.com

Odată cu noua a lege a pensiilor a fost reglementat și mecanismul de cumpărare a vechimii. Iată ce modificări au apărut și ce pot face cei care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la pensii.

Noua lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu mecanismul de cumpărare a vechimii

Cei care nu au reușit să cotizeze suficient pentru pensia de stat pot beneficia în continuare de un mecanism care le permite să își completeze stagiul de cotizare, chiar și după 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Legea 360/2023, ce reglementează acest sistem, păstrează în mare parte aceleași reguli ca mecanismul precedent, permițând astfel persoanelor să achite contribuțiile pentru perioadele în care nu au cotizat.

Noul cadru legislativ oferă, în esență, aceleași posibilități pentru cei care vor să acopere golurile din vechimea în muncă. Cei interesați pot achita contribuțiile retroactiv pentru a se asigura că îndeplinesc cerințele necesare pentru a primi o pensie completă. Astfel, schimbările aduse nu elimină această opțiune, ci îi mențin continuitatea, facilitând în continuare accesul la pensii celor care nu au contribuit suficient în trecut.

Ce prevede noua lege a pensiilor în acest sens

Deși o parte din prevederile noii legi a pensiilor au intrat în vigoare în ianuarie 2024, majoritatea acestora se vor aplica începând cu septembrie. Printre schimbările aduse se numără și eliminarea OUG 163/2020, care reglementa vechiul mecanism de cumpărare a vechimii pentru pensie, acesta fiind abrogat începând cu 1 septembrie 2024. Noua lege a pensiilor include deja un mecanism similar, continuând astfel posibilitatea de a acoperi perioadele necontributive.

Astfel, cei care nu au ieșit încă la pensie pot încheia un contract de asigurare socială "pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale", potrivit noii legi.

Pensii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pașii pe de urmat pentru a plăti retroactiv pensia

Contractul de asigurare pentru perioadele de timp dintre împlinirea vârstei de 18 ani și vârsta standard de pensionare poate fi utilizat pentru a completa anii de cotizare necesari obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Acest contract permite persoanelor să acopere perioadele în care nu au contribuit la sistemul public de pensii, asigurându-se astfel că îndeplinesc condițiile pentru a primi pensia dorită.

Odată semnat contractul cu casa teritorială de pensii, perioada acoperită devine stagiu de cotizare, fiind luată în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Cei care doresc să beneficieze de acest mecanism au posibilitatea de a încheia mai multe contracte de asigurare socială, însă este important de reținut că, prin cumularea lor, nu se pot acoperi mai mult de șase ani de contribuții retroactive.

Condiții care trebuie respectate

Pentru a finaliza încheierea unui astfel de contract, persoana interesată trebuie să completeze o declarație din care să rezulte că îndeplinește condițiile necesare, printre care se numără faptul că perioada de contribuție retroactivă acoperită prin contract nu a fost anterior inclusă în alte scheme de asigurare socială. Condițiile cumulative sunt următoarele:

  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială.

Pentru persoanele care optează pentru plata retroactivă a contribuției la pensii, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale este stabilită de venitul lunar asigurat specificat în contractul de asigurare socială. Acest venit nu poate fi inferior salariului minim brut pe țară, asigurându-se astfel că baza de calcul respectă nivelul minim stabilit de lege.

Beneficiarii au posibilitatea de a ajusta venitul lunar asigurat în cadrul contractului prin semnarea unui act adițional, dacă doresc să modifice suma specificată inițial. De asemenea, asigurătorul poate propune modificarea venitului lunar asigurat dacă acesta devine mai mic decât salariul minim brut, pentru a menține conformitatea cu reglementările legale în vigoare.

Stagiul de cotizare pentru pensie este determinat prin cumularea perioadelor în care contribuțiile de asigurări sociale au fost efectiv plătite. În cazul în care una dintre părți dorește să rezilieze contractul, aceasta poate face acest lucru, iar neplata contribuției pentru trei luni consecutive poate duce automat la încetarea contractului de asigurare socială, potrivit avocatnet.ro.