Cum vor vota persoanele cu COVID 19. Ce soluții a găsit Autoritatea Electorală
- Vasile Dan
- 29 august 2020, 12:12
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică a explicat cum vor puta vot persoanele cu COVID 19 aflate în spitale, sau la izolare.
Mitulețu- Buică afirmă că persoanele infectate cu noul coronavirus - atât cele aflate în carantină sau izolare, cât şi cele din spitale - vor putea vota la alegerile locale folosind urna mobilă.
"Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului", a declarat Mituleţu-Buică într-un interviu acordat AGERPRES.
El a precizat că vor fi "condiţii speciale" doar pentru bolnavii aflaţi în secţiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă.
"Condiţii speciale ar fi create doar pentru persoanele care se află la terapie intensivă, pentru că acolo se află un mediu diferit şi va trebui să fie purtat combinezonul acela şi luate toate măsurile de siguranţă. În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secţii din spitale sau la domiciliul acestor persoane", a susţinut preşedintele AEP.
Cadrul legal pentru scrutinul din 27 septembrie
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 se desfăşoară, în principal, în baza Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali - actualizată, prin care cetăţenii români cu drept de vot sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni, alegerile desfăşurându-se într-un singur tur, informează site-ul Biroului Electoral Central, http://locale2020.bec.ro/legislatie/.
Conform articolului 1 din Legea 115/2015, actualizată, consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal. Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene.
În urma alegerilor locale din acest an se va putea aplica şi o prevedere din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, prin care, la articolul 148, se menţionează: comunele, oraşele şi municipiile au câte un primar şi câte un viceprimar, iar municipiile reşedinţă de judeţ au câte un primar şi câte doi viceprimari (până în prezent era un singur viceprimar), aleşi în condiţiile legii, notează site-ul http://legislatie.just.ro.