Liberalii și USR-iștii au găsit soluția salvatoare prin care să pună capăt disensiunilor interne și să coopteze noi membri în partide. Formațiunile propun un model de reorganizare bazat pe platforme doctrinare, identic cu cel din UDMR
Principalele partide din opoziție, aflate în plin proces al alegerilor interne, sunt acaparate în totalitate de bătălii pe funcții sau certuri ideologice. Cu o linie doctrinară clară pe hârtie dar confuză în practică, atât liberalii, cât și USR-iștii, au decis să împrumute scheletul pe care funcționează UDMR încă de la înființarea sa de după Revoluție. Uniunea nu este un partid politic propriu-zis, ea funcționând pe baza unor multiple platforme doctrinare.
Supărat pe colegii săi de la București care nu au votat o moțiune controversată propusă de Viorel Cataramă cu măsuri radicale, prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, intrat în cursa pentru șefia partidului, a „împrumutat” modeul UDMR, transformându- l în antidotul minune prin care speră să pună capăt disputelor interne. „Probabil că cea mai sigură cale pentru a menţine partidul unit este organizarea lui prin statut pe baza de curente ideologice, de facţiuni de centru drepta, conservator populare, liberale de centru sau chiar centru stânga”, a scris el, pe Facebook.
FOTO: USR vrea să se reîmprospăteze cu noi membrii, dar nu găsește o linie ideologică comună care să țină partidul unit FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Turcan: „Sunt foarte clarificată ideologic”
În replică, liderul PNL Raluca Turcan, a spus ieri că orice clarificare doctrinară în interiorul partidului trebuie să respecte Constituţia. „ N-am luat o decizie cu privire la organizarea identificării ideologice. Eu sunt foarte clarificată ideologic. Putem fi mai liberali, sau mai conservatori, însă orice angajament sau poziţionare valorică trebuie să respecte Constituţia României”, a spus Turcan.
Paie pe foc în partid
Ideea lui Predoiu a încins spiritele în interiorul partidului. Unii îi reproșează lui Predoiu că a prezentat ideea în mod prea generic, potrivit surselor EVZ. Alții consideră că partidul trebuie să aibă o doctrină și o linie clare. „Este bine ca PNL să fie în jurul unei ideologii bine definite. Să existe o platformă doctrinară de dreapta”, au explicat surse PNL, pentru EVZ.
Pe de altă parte, unii colegi salută inițiativa lui Predoiu. „În partid există tot felul de curente. E o problemă majoră în PNL. Mă bucur că dl. Predoiu a observat acest lucru, pentru că și eu simt tot mai pregnant acest lucru în ultima perioadă. Eu unul, sunt liberal conservator”, a spus, pentru EVZ, deputatul PNL, Daniel Gheorghe.
Ghinea vrea să mărească USR
În contextul în care USR nare niciun fel de doctrină politică, membrii partidului fiind scindați în diverse grupuri ideologice, și deputatul USR Cristian Ghinea a preluat și el modelul UDMR și a propus un proiect prin care se creează Platforme doctrinare. Obiectivul lui Ghinea este a aduce oameni noi în partid, dar mai ales de a-i face loc în USR fostului premier Dacian Cioloș. Totuși, surse USR au precizat, pentru EVZ, că „gruparea de bisericuțe doctrinare” propusă de Ghinea nu este soluția. Dimpotrivă, ea nu face decât să ducă la „traseizarea grupurilor pe bază doctrinară”. În USR sunt și alți parlamentari care au proiecte care au scopul de a reforma partidul.