Cum vor parlamentarii PSD să MODERNIZEZE drumurile comunale
- Iasmina Ardelean
- 5 aprilie 2017, 17:01
O iniţiativă legislativă depusă de 6 parlamentari PSD prevede ca un procent de 3% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase ar putea fi atribuit localităţilor pe raza cărora se află pădurile în scopul modernizării drumurilor comunale.
Proiectul completează art. 67 din Legea nr.46/2008 - Codul silvic.
"În vederea modernizării drumurilor comunale, se atribuie unităţilor administrativ teritoriale, pe raza cărora se află pădurile, 3% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase. Fac excepţie lemnele de foc, arborii şi arbuştii ornamentali, pomii de Crăciun, răchita şi puieţii", potrivit proiectului.
Sumele se reţin de către ocoalele silvice de la operatorii economici care desfăşoară activitatea de exploatare şi valorificare a masei lemnoase şi sunt plătite de către acestea unităţilor administrativ-teritoriale până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea, mai prevede iniţiativa legislativă.
"Drumurile comunale din zonele unde se desfăşoară activitatea de exploatare şi valorificare a masei lemnoase se confruntă cu o serie de problematici generale care îngreunează semnificativ traficul. Din cauza sporirii traficului de mare tonaj, uzura şi degradarea drumurilor comunale împiedică desfăşurarea circulaţiei rutiere în siguranţă, prin apariţia gropilor şi denivelărilor în carosabil. Necesitatea întreţinerii, reparării şi modernizării acestor drumuri comunale este uşor de înţeles dacă luăm în considerare multitudinea de avantaje pe care aceasta o aduce: desfăşurarea traficului de mic gabarit şi de mare tonaj în condiţii optime; încurajarea dezvoltării economice zonale; facilitarea accesului la locaţiile de interes major (sediul primăriei, dispensarul uman); accesul rapid al serviciilor de urgenţă (ambulanţa, poliţie, pompieri)", explică iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.
Aceştia susţin că România are cele mai proaste drumuri din Europa.
"Avem cele mai proaste drumuri din Europa. La categoria reţele rutiere România ocupă un catastrofal loc 121 din 144 de state monitorizate, potrivit datelor recente publicate în raportul World Economic Forum. În Europa suntem pe ultimul loc la nivelul UE şi, în rest, avem în urma noastră doar Rusia, Moldova şi Ucraina. Evaluarea maximă este de 7, iar cea minimă este de 1. România a fost evaluată cu 2,8, la fel ca şi Brazilia, Costa Rica şi Liban. Rusia, pe care noi am depăşit-o, are o evaluare de 2,7", mai apreciază iniţiatorii.
Proiectul de lege urmează să intre prima dată în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.