Localnicii zic că, atunci când a lovit drona, explozia a zdruncinat casa din temelii. Jurnaliștii au găsit craterul, adânc cât un stat de om. Iar generalul (r) Bădălan, fost șef de Stat Major General, concluzionează: resturile provin de la drone lansate chiar din România, în timpul exercițiilor de la Babadag. Deci Armata burdușește drone cu zeci de kilograme de explozibil și apoi le pierde urma pe deasupra satelor și orașelor Țării?
Abramburiții.
Povestea cu dronele din Deltă constituie un lung pomelnic de bâlbâieli. Totuși intensificarea presiunii asupra frontierei dunărene era previzibilă. Acum zece zile a intrat în funcțiune Acordul privind folosirea porturilor dunărene și maritime ale Croației pentru exportul de cereale ucrainene. Grâul pentru Croația se încarcă pe șlepuri în porturile ucrainene de la Dunăre.
Rusia, în cinci nopți succesive, a lansat peste 120 de drone împotriva instalațiilor portuare din Odessa, Reni și Ismail. Două dintre drone a căzut în România, deci pe teritoriul NATO.
Ministerul Apărării n-a aflat, jurnaliștii însă au prins de veste, așa că după vreo trei zile, știrea a ajuns în Sumarul presei de pe biroul Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Cavoli. Care a ridicat telefonul și l-a trezit din reverie pe șeful Statului Major al Apărării, generalul Petrescu.
Drone rusești în România. „Autoritățile dorm în bocanci”
După încă o zi-două, vestea cu telefonul de la americani a ajuns și la Comandantul Tuturor Operațiunilor, tartorul DSU. Bine că l-au luat cu încetul, că ăsta când intră în panică ne arestează la domiciliu pe toți.
Și după o săptămână a aflat și Ministerul Afacerilor Externe, care l-a convocat ”de urgență” pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Federației Ruse, pentru a-i transmite „protestul față de violarea spațiului aerian al României”. Răspunsul de la Moscova a sosit în aceeași seară.
Văzând cum autoritățile române dorm în bocanci, pe fondul unei absențe sublime de comunicare publică, generalul Andrei N. Mordvicev, comandantul Grupării Centrale a forțelor ruse din Ucraina, a prins curaj și a ieșit cu o declarație pe postul oficial TV Rossiia-1:
„Operațiunea specială din Ucraina e doar o etapă a unui conflict european mai amplu. De aceea, trebuie să avem răbdare: când va veni vremea să atacăm Europa de Est, bineînțeles că operațiunea va dura mai mult!”
Azi în Ucraina, mâine în România.
În tot acest lanț al abramburelilor, nimeni dintre oficialii români nu a avut răgaz să facă un ”briefing”, o analiză de uz public a situației. Vom încerca noi s-o facem. Acum un an, domnul Putin și-a dat seama că au eșuat planurile sale de a cuceri Kievul și de a ”confisca” țărmul Ucrainei, de la Kerci la gurile Dunării. Dar ceea ce nu reușise prin acțiuni militare, poate avea să reușească prin terorism de Stat.
Drept care l-a chemat pe generalul Surovikin, poreclit ”Măcelarul”, i-a încredințat comanda trupelor ruse din Ucraina și i-a trasat direcționalul: să distrugă infrastructura energetică a țării, astfel încât zeci de milioane de ucraineni să sufere pe întuneric de foame și de sete, până capitulează.
Câteva mii de drone kamikaze ”Șahid-136”
”Măcelarul” a aruncat o privire peste situația stocurilor de muniție și s-a îngrijorat: Ucraina e o țară mare, n-avea bombe de ajuns s-o piseze mărunt. Iar atunci și-a amintit că, prin Siria, a văzut cum se folosesc dronele pentru terorizarea populației. Drone iraniene.
La care ”Măcelarul” a luat telefonul și l-a sunat pe generalul Salami, cerându-i câteva mii de drone kamikaze ”Șahid-136”. Curând, instructorii pazdarani au sosit în Crimeea și au început să-i învețe pe ruși arta subtilă a terorizării civililor.
Apoi dronele ”Șahid”, cărora rușii le spun ” Герань-2” (”Mușcata-2”), au început să cadă peste Ucraina. Azi în Ucraina, mâine în România: tot drone ”Șahid” au lovit, după un an, în Dobrogea, la Ceatalchioi.
Cale liberă în Dobrogea.
Când rușii au început să planifice ”operațiunea specială” asupra Ucrainei, în 2016 – 2017, la București subiectul la modă erau veniturile ”nerușinate” ale militarilor români, care trebuiau înghețate: în viziunea ministrului Muncii, doamna Olguța, până și pensiile lor ”nesimțite” depășeau de două ori salariul Președintelui României!
Pentru Moscova era deci clar că Armata română, ale cărei programe de înzestrare erau blocate de ani mulți, nu va primi curând buget să-și modernizeze capabilitățile. Și s-a planificat ca rachetele de croazieră țintind porturile dunărene să treacă prin spațiul aerian românesc: ucrainenii nu vor îndrăzni să tragă peste graniță, știind că proiectilele vor cădea pe teritoriul NATO.
În aceste condiții înțelegem de ce localnicii se plângeau că noapte de noapte dronele rusești trec pe deasupra satelor, în drum spre ținte ucrainene, iar autoritățile române îi asigurau că ”visează”: pe sistemele lor radar, relicve de pe vremea Împușcatului, nu apărea nicio dronă.
„Dovadă de incompetență militară și politică”
Iar președintele Iohannis a primit asigurări că totul este în regulă: „Nu a existat nicio piesă, și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația”.
Radio Europa Liberă apreciază acum că „această dovadă de incompetență militară și politică nu arată deloc bine pentru România și pentru un stat membru NATO”.
Dar vina nu-i aparține președintelui, ci acelei părți a clasei politice din România care, de ani de zile, se războiește cu Armata română, pe care mai deunăzi își propunea să o desființeze. Au reușit numai să-i blocheze retehnologizarea, iar acum deceniile irosite nu mai pot fi recuperate într-un an-doi. Dronele rusești trec nestingherite.
Cetnicii de la Marea Neagră.
Mai mult: văzând că România e sat fără câini, sau mai precis sat preocupat să-și lichideze dulăii de pază, încă din 2016 – 2017, serviciul de spionaj militar rus, GRU, a trimis în Delta Dunării agenți recrutori care să puncteze, să studieze și să racoleze persoane din mediul rușilor lipoveni.
Unul dintre aceștia e sârbul Bratislav Zivkovic, căpetenia grupării de mercenari ”Mișcarea Cetnică”, care s-a ilustrat ulterior la Luhansk.
Dânsul a mișunat ceva vreme pe la Mila 23, până când a avut ideea să încerce recrutarea ca spioni ruși a unor membri ai Obștii Cazace din România – ori cazacii se consideră ucraineni. Drept care operatorul GRU a fost ridicat cu mascații și expulzat.
Dar înainte să fie expulzat, va fi reușit cetnicul să recruteze, sau nu? Fiindcă iată, Dronele ”Șahid” sunt arme destul de rudimentare, destinate inițial grupărilor teroriste.
În toiul bombardamentului, doi români s-au găsit să plece la pescuit
E un mic avion fără pilot, propulsat de un motor cu piston, care poartă o încărcătură explozivă de ordinul a 30 ... 50 kg și e dirijat de un autopilot simplu: platformă inerțială și modul de navigație prin satelit GLONASS (echivalentul rusesc al sistemului GPS).
Drona nu are alți senzori (camere video etc.), de aceea după raid, pentru evaluarea eficienței loviturilor, e nevoie de agenți la fața locului, care să raporteze dacă dronele și-au atins sau nu obiectivele programate la plecare, pentru ca tehnicienii pazdarani să introducă corecțiile necesare în sistemul de ghidare.
Și ca totul să fie perfect, în noaptea când a căzut drona la Ceatalchioi, în toiul bombardamentului, doi români s-au găsit să plece la pescuit. Garda de Coastă ucraineană i-a găsit, de dimineață, pitiți cu lotca pe sub sălciile de la Ismail. Cetnici, cumva?
Capitularzii.
Tot la Radio Europa Liberă, Hari Bucur-Marcu, fost șef al Serviciului Strategii de Apărare din cadrul Statului Major General, apreciază că „România ar fi trebuit să explice diplomaților ruși - sau măcar să spună public - că în cazul în care rachetele sau dronele rusești ajung să se apropie de teritoriul ei, acestea vor fi distruse înainte să aibă șansa să ajungă pe teritoriul românesc.”
Dar până și sătenii din Ceatalchioi își dau bine seama de situația în care a fost adusă Armata: „N-au ce să facă nici ei, vă dați seama. Nu știu cum să vă zic: dacă vine drona și a căzut pe casă, militarul nu are ce să facă. Doar privește.”
Altfel spus, o parte din elitele politice din România a capitulat, a renunțat la apărarea Țării: ucrainenii sau NATO să ne facă treaba, să doboare ei dronele! Sunt aceiași care, la 1 Decembrie 2022, susțineau că Armata ”nu are dreptul” să defileze pe sub Arcul de Triumf.
„Ceee, vă pregătiți de război?!”
Nereușind să desființeze de-a dreptul Armata și s-o înlocuiască cu mercenari străini, capitularzii s-au asigurat că Armata nu are cu ce să-și îndeplinească misiunea.
Un episod grăitor s-a consumat la începutul actualei legislaturi, când o formațiune politică pe care mă abțin să o numesc a refuzat să voteze Bugetul de Stat, fiindcă era prevăzută achiziționarea de muniție pentru Armată: „Ceee, vă pregătiți de război?!”
Dar această atitudine capitulardă – ucrainenii să facă treaba – ne pune cetățenii în pericol. Cum anume? Drona ”Șahid” e de mici dimensiuni și se mișcă, la înălțime mică, cu vreo 200 km la oră.
Soluții creative de neutralizare pentru drone
E greu de detectat de la distanță, iar când se apropie, este o țintă dificilă datorită vitezei unghiulare mari: până se mișcă tunul antiaerian să o urmărească, a și ieșit din vizor.
De aceea, ucrainenii au căutat soluții creative de neutralizare, exploatând slăbiciunile sistemului de ghidare. Una dintre soluții este EDM4S ”SkyWiper”: arată ca o pușcă, dar e o armă cu impuls electromagnetic: blochează sistemul de navigație iar drona se prăbușește.
Ucraina are peste 100 de astfel de sisteme, cu care poate lovi dronele chiar în spațiul aerian românesc, până la 5 km. distanță. Drona de la Plauru s-a prăbușit, deși artileria anti-aeriană ucraineană nu trăgea în acel moment. Și s-a prăbușit în România, la 3.5 km de graniță. Iată deci care sunt consecințele, când lăsăm apărarea pe mâna vecinilor.
Inculpatul Vladimirov.
Mentalitatea capitulardă a unei părți din clasa politică românească se dovedește deci a fi nu numai păguboasă, ci și de-a dreptul periculoasă. Concret, cât de periculoasă?
Păi împotriva dronelor, ucrainenii folosesc mitraliere de 14.5 mm, Vladimirov KPV. E o armă puternică: trage 10 lovituri pe secundă. Spre exemplu, portul Ismail e apărat de vreo 5 mitraliere Vladimirov, care în fiecare secundă trimit spre nori, împreună, cam 3 kg de plumb.
Ce se întâmplă cu gloanțele care nu nimeresc ținta? Păi, conform legilor fizicii, după 8 km cad. Uneori, mai cad și pe teritoriul românesc: la 7 septembrie, o familie din Chilia s-au trezit pe nepusă masă cu un proiectil chiar în bucătărie. Trecuse prin acoperiș, respectiv tavanul de rigips. Noroc că nu era de 14,5mm, ci de calibru 7,62mm.
„Curând lucrurile se vor schimba în rău”
Acum înțelegeți de ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o Hotărâre prin care MAp va construi ”spații de protecție a populației”, adică adăposturi antiaeriene, la Plauru și Ceatalchioi: nu numai de frica atacurilor rusești, ci și de frica ripostei ucrainene.
Iar curând lucrurile se vor schimba în rău: compania Rheinmetall a început să producă muniție de 35 mm pentru sistemele antiaeriene ucrainene Gepard SPAAG, care vor fi utilizate preferențial pentru a combate dronele. Iar în fiecare secundă, un ”Gepard” trimite spre nori 18 kg. de metal încins.
Dar luminații noștri conducători au luat toate măsurile care se impun: la Chilia „s-au deplasat forțele de ordine însoțite de un procuror, care a întocmit și un dosar penal”. Dacă iese cu moarte de om, oare îl vor scoate vinovat pe răposatul armurier Serghei V. Vladimirov, inventatorul mitralierei antiaeriene KPV?
România, ca Franța.
Apropo, mitraliere de 14.5mm avem și noi: s-au fabricat vreme de zeci de ani, la Cugir. Și atunci n-ar fi mai simplu să urmăm sfaturile de la Europa Liberă, organizăm apărare antiaeriană în zonă, să doborâm dronele înainte să ajungă la Chilia sau Ceatalchioi?
Măcar am ști cum să organizăm raioanele de foc, ca muniția să nu cadă peste casele oamenilor.
Dar lucrurile nu sunt atât de ușoare! Dacă priviți cu atenție filmele postate pe Internet, în cursul atacurilor, ucrainenii răspund cu rafale scurte, dintr-o singură mitralieră. E straniu, fiindcă la ei – ca și la noi – mitralierele KPV sunt montate câte două sau câte patru, pe afet antiaerian ZPU-2, respectiv ZPU-4.
La origine, în anii 1950, gruparea mai multor țevi trebuia să compenseze deficiențele sistemului de ochire. Dacă ucrainenii își permit să folosească o singură țeavă, înseamnă că au sisteme de ochire mult mai moderne.
Ucraina are peste 100 de sisteme MR-2 VIKTOR
Și într-adevăr, Ucraina are peste 100 de sisteme MR-2 VIKTOR, produse de compania cehă Excalibur: două mitraliere KPV pe afet, montate pe o Toyota papuc.
Cu sisteme de ochire de zi și de noapte, asistate de calculator: 2/3 rată de succes contra dronelor ”Geran-2”. Noi nici nu putem visa la așa ceva: capitularzii s-au asigurat că nu sunt bani.
Este exact situația Franței dinaintea rușinoasei prăbușiri din 1940: clasa noastră politică, infiltrată de elemente capitularde și subversive, duce de ani de zile război nu cu spionii care mișună prin Dobrogea, nu dronele care ne lovesc de peste frontieră, ci cu militarii români.
Degeaba anunță Ministerul Apărării o nouă, amplă recrutare pentru posturi de soldați și gradați profesioniști: grilele de salarizare fiind alcătuite de capitularzi, tinerilor li se oferă salarii cam cât ale necalificaților nepalezi de pe șantiere.
Zeci de mii de tineri și-au dat deja demisia din Armată
Sindicatele spun că zeci de mii de tineri și-au dat deja demisia din Armată, iar acum e nevoie urgentă de militari profesioniști „în orașele și localitățile Constanța, Mangalia, Tulcea, Tuzla, Babadag, Sulina, Midia, Sfântu Gheorghe, Codru, Gura Portiței, 2 Mai, Slava Cercheză, Murfatlar și Sinoe.”
În traducere, Dobrogea e descoperită din punct de vedere al efectivelor. Și nu este de mirare, din moment ce politicienii, unii chiar la conducerea Armatei, apreciază că nu NATO e soluția, ci alianța militară cu Rusia.
În ianuarie 2022 ministrul Vasile Dîncu declara într-o emisiune la Digi 24 că „trebuie sa revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”. Până la urmă capitularzii vor reuși să salveze România de Armata sa: de prin 2030 va trebui să „gândim securitatea alături de Rusia”, încheind contract cu Wagner, precum Mali sau Burkina Fasso.
În curs de desființare.
În timp ce, sub presiunea capitularzilor, Parlamentul se pregătește să voteze proiectul Ghinea de desființare a pensiilor militare, ca prim pas pe calea desființării totale a Armatei, Departamentul pentru Situații de Urgență continuă să evolueze în lumea basmelor, de ca și cum parlamentarii noștri ar fi liberalizat deja marijuana: „comitetele județene pentru situații de urgență dispun măsuri pentru informarea populației și asigurarea permanenței la sediile autorităților publice locale, la locurile de acționare a mijloacelor de alarmare”.
Să informezi populația despre ce anume? Dronele rusești evoluează sub altitudinea minimă la care ar putea fi văzute de radar: numai aeronavele prevăzute cu sisteme optoelectronice le pot detecta de la distanță, datorită căldurii motoarelor.
Avem așa ceva instalat pe cele câteva elicoptere Puma – SOCAT, dar este echipament vechi de un sfert de veac, de dinainte de intrarea României în NATO. La acea vreme, nu aveam acces la tehnica de ultimă oră, așa că raza de detecție a SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare și Anti-Tanc) e cam o zecime din cât ar trebui.
„Suntem doar spectatori...”
Deși Ministerul Apărării a trimis două elicoptere Puma – SOCAT în zonă, tot nu putem să alertăm din vreme populația. Suntem doar spectatori...
Măcar cu acest prilej aliații noștri au putut vedea care este starea reală la care a fost adusă Armata română de politicienii capitularzi: e în curs de lichidare, iar când va veni vremea ca rușii să atace Europa de Est, generalul Mordvicev ne va găsi cu Armata desființată, gata să ne punem de bunăvoie capul sub barosul însângerat al mercenarilor Wagner.
Acesta este contextul în care secretarul de Stat Antony Blinken a anunțat trimiterea în România a unor avioane de luptă F-16, dotate cu poduri optoelectronice DB-110: un telescop infraroșu care detectează ”Șahidul” de la zeci de kilometri, transmițând imaginile la sol prin datalink.
Ca să avem timp să pornim sistemul RoAlert, iar locuitorii din Deltă să beneficieze de un răgaz minimal, de câteva minute, pentru a intra în adăposturi.
Regimul Iohannis-PSD a ascuns...
Iar capitularzii care de ani buni promovează desființarea Armatei și întrețin scandalul veniturilor ”nesimțite” ale militarilor, au fost acum activați pentru a difuza ”suspiciuni”: „Apar în spațiul public suspiciuni cu mult mai grave decât cele de până acum, în criza dronelor rusești căzute în România: acestea ar traversa teritoriul țării noastre, în drumul lor spre porturile ucrainene de la Dunăre, dar regimul Iohannis-PSD a ascuns acest lucru!”
Eu propun ca parlamentarii capitularzi, care au votat împotriva dotării Armatei, care militează pentru desființarea ei și întrețin de ani de zile scandalul împotriva militarilor, să facă cu rândul de planton la Ceatalchioi, afară, în fața adăposturilor, sub tirul antiaerienei și schijele dronelor. Poate astfel vor pricepe ce este în sufletul românului, când vede că Statul căruia îi plătește impozit nu poate, dar nici nu vrea să-i apere viața și bruma de avut.
Editorialul poate fi văzut AICI