Cum vă pregătiţi pentru nopţi pierdute

Cum vă pregătiţi pentru nopţi pierdute

Dormiţi după-amiaza şi nu vă obosiţi ficatul cu alcool şi mâncăruri grele.

Urmează nopţi lipsite de somn, aşa că trebuie să vă antrenaţi până de Sărbători. Ca să rămâneţi pe ringul de dans până dimineaţa, nu vă obosiţi ficatul cu băuturi energizante şi cafea.

Un pui de somn după-amiază face mai mult decât „o tonă de cofeină“. În locul cărnurilor, care îngreunează digestia şi consumă energia organismului, alegeţi salatele de crudităţi, fructele şi peştele. Dacă sunteţi fumători, limitaţi pe cât puteţi numărul de ţigări. Tutunul are un efect stimulant, însă oboseşte plămânii. Două pachete de ţigări pe noapte reprezintă o doză-şoc, sunt de părere specialiştii. Salatele, mai bune decât fripturile Important este să nu mergeţi la petreceri cu restanţe de somn. Dacă totuşi aţi exagerat cu munca în acest an, renunţaţi la cumpărături înainte de petreceri şi dormiţi după-amiaza. „Un puişor de somn înseamnă energie la maximum“, spune fiziologul Radu Braga de la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti.

Un alt sfat este să evitaţi mesele bogate în proteine. „Procesul de digestie va fi greoi, tubul digestiv va fi extrem de solicitat. Alimentele grele înseamnă un consum mare de energie, aşa că sunt de preferat salatele“, crede Radu Braga.

Ideal ar fi să nu fumaţi, iar alcool ar fi bine să beţi în cantităţi mici. „Un pahar de vin nu vă face rău. După o sticlă însă, ficatul şi-ar putea cere drepturile“, este de părere Radu Braga. Agitaţii rezistă mai greu peste noapte Persoanele care vor rezista cel mai greu petrecerilor de noapte sunt agitaţii. Aceştia recuperează mai greu somnul pierdut şi tot ei sunt cei care au, de obicei, restanţe de somn. „Cei mai molâi, mai liniştiţi, mai nestresaţi au un creier cu mecanisme de apărare mai puternice. În general, aceştia au somnul profund şi nu acumulează nopţi pierdute“, este de părere medicul fiziolog Radu Braga.

Astfel, dacă aţi avut zile agitate, aţi fost stresaţi şi sunteţi nedormiţi, nu vă încăpăţânaţi să rămâneţi treji până dimineaţa. Iritarea apare după două nopţi de nesomn Dacă o noapte nedormită poate avea şi efecte benefice asupra organismului, după trei nopţi de nesomn încep să apară problemele. „În urma unei nopţi lipsite de somn, apare acea stare de exaltare neuropsihică. Eşti distrat, plin de bancuri. După două nopţi pierdute, eşti irascibil, iar după trei nopţi albe începe să aibă de suferit sistemul nervos vegetativ. BENEFICII De ce este important somnul În timpul somnului, creierul face ordine între legăturile neuronale. Dacă faceţi multe nopţi albe, nu îi daţi creierului ocazia să îşi facă „menajul“, ceea ce va duce la pierderea atenţiei şi a concentrării.

În plan fizic, se pot manifesta pierderea apetitului, apariţia tulburărilor digestive şi de tranzit intestinal. Sunt posibile diareile, constipaţia şi balonarea. Mai mult, se pot activa ulcerele sau crizele de bilă.

Ne puteți urmări și pe Google News