Cum va influenţa Brexit-ul România. Explicaţia liderului comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor
- Ionel Dancu
- 24 iunie 2016, 10:40
Ieşirea Marii Britanii din UE este o surpriză pentru toată Europa şi un semnal de alarmă, este de părere preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely.
"Este o surpriză pentru toată Europa şi un semnal de alarmă pentru că se deschide o filă nouă în istoria UE. De astăzi UE nu mai e ce a fost şi va trebui foarte curând să se analizeze şi problemele juridice, care sunt consecinţele economice, juridice ale ieşirii Marii Britanii. Este un semnal pentru toată Europa, acel spirit de solidaritate care este în principiile de bază, dacă mai funcţionează sau nu în UE, pentru că asemenea referendumuri se pot anunţa practic în toate ţările din UE", a declarat pentru AGERPRES Laszlo Borbely.
El a spus că partidele populiste, care nu au o altă ideologie decât una antieuropeană, antimigraţionistă şi naţionalistă, au câştigat teren şi acestea vor profita de "această breşă" care s-a format în ceea ce priveşte solidaritatea din UE.
Laszlo Borbely consideră că vor fi şi consecinţe sociale, pentru că, probabil, Marea Britanie va decide condiţii mai dificile pentru cei care vor să lucreze aici.
"Ştim foarte bine că sute de mii de cetăţeni români lucrează în Marea Britanie şi e clar că una dintre deciziile care se vor lua în curând, probabil, va fi restricţionarea sau în orice caz condiţii mai dificile de a se angaja în Marea Britanie. Deci, are şi o consecinţă şi asupra României. E foarte îngrijorător ceea ce se întâmplă şi va trebui probabil să se analizeze cum merge mai departe UE în această nouă structură. (...) Este o situaţie fără precedent, nu putem aprecia care sunt consecinţele reale care vor fi după ieşire", a adăugat preşedintele Comisiei de politică externă.
Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că cei mai mulţi britanici au optat pentru Brexit, adică ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană.
Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%.