Cum va funcţiona noul sistem al concediilor medicale

Cum va funcţiona noul sistem al concediilor medicale

Pacienţii vor da declaraţii pe proprie răspundere în faţa doctorilor prescriptori, iar poliţia şi oficiali din casele de asigurări vor putea merge la domiciliul celor bolnavi pentru a-i verifica.

Creşterea alarmantă a numărului de concedii medicale este motivul principal pentru care Ministerul Sănătăţii (MS) a urgentat schimbarea legii care reglementează acordarea acestora.

Pentru că fondurile colectate la asigurări sunt mai mici decât estimările, iar numărul concediilor creşte lunar, banii ce ar trebui plătiţi vin cu întârzieri şi de şase luni de la casele de asigurări, reclamă patronii.

De luna viitoare, cei care solicită concedii medicale trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere în faţa medicului care le eliberează actul, din care să rezulte locul unde stau pentru a putea fi verificaţi. Dacă nu sunt găsiţi acasă de reprezentantul casei de asigurări şi al poliţiei şi nu au un act medical din care să rezulte motivul pentru care s-au deplasat li se poate sista plata.

Ne puteți urmări și pe Google News

Firme în reorganizare, cu angajaţi în concedii medicale

Circa 3 milioane de concedii medicale au fost raportate anul trecut, în condiţiile în care în România sunt 5 milioane de angajaţi.

„Am avut numeroase reclamaţii de la angajatori că aceia care aveau concedii medicale erau văzuţi bine mersi pe străzi. În plus, din cauza crizei, în primele luni ale anului, numărul de concedii a crescut spectaculos: multe firme anunţă că sunt în reorganizare, iar trei sferturi dintre angajaţi sunt în concedii medicale”, explică reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Anul trecut, 6% din fondul asigurărilor de sănătate a mers către plata concediilor medicale, ceea ce bugetul de anul acesta nu ar mai suporta, în condiţiile în care nu ajunge decât până la jumătate anului.

Mai puţine zile prescrise de medicul de familie

Perioada pentru care medicii de familie vor putea prescrie concedii va scădea de la 45 la 30 de zile, propun oficalii Ministerului Sănătăţii.

Mai exact, modificările aduse legii prevăd că procesul de acordare a concediului va fi următorul:

  • angajatul aflat în incapacitate temporară de muncă se prezintă la medicul de familie;
  • medicul prescriptor eliberează certificatul şi solicită pacientului să semneze o declaraţie pe propria răspundere, aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru eliberarea concediului.

Prin această declaraţie, pacientul e de acord să indice adresa de reşedinţă pe durata concediului şi să fie prezent la adresa în cauză, cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale.

„Precizăm că cei care vor verifica nu intră în locuinţa asiguratului decât cu acordul acestuia”, susţin oficialii MS, care admit faptul că noile reguli îi vor afecta şi pe cei care au cu adevărat probleme de sănătate. „Sperăm ca acţiunile de acest gen să descurjeze abuzul”, mai declară oficialii.

PREVEDERI ABERANTE

Program de vizite la domiciliu: 8.00-11.00, 12.00-17.00, 18.00-22.00

Una dintre prevederile care stârneşte dezbateri e cea care stipulează că beneficiarii de concedii medicale trebuie să fie de acord să fie vizitaţi de cei îndreptăţiţi de lege între orele 8.00-11.00; 12.00-17.00 şi 18.00-20.00. Verificarea la domiciliu a celor aflaţi în concedii se putea face şi până acum de asigurări, însă din lipsa oamenilor nu se aplica.

„Sperăm ca acest control la domiciliu să fie şi aplicabil şi să nu anuleze un certificat medical dacă nu l-a găsit pe angajat o oră, acasă”, este opinia lui Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903. Reprezentanţii patronilor recunosc că măsura controlului la domiciliu a angajaţilor cu concediu medical era una necesară.

„În ultima vreme, foarte multe companii s-au plâns că decontările de la casele de asigurări de sănătate vin cu întârzieri de peste şase luni. Se pune capăt şi unei situaţii absurde, în care angajatorilor li s-a cerut să-şi verifice angajaţii dacă au sau nu dreptul la concediu medical”, adaugă el.