Cum vă feriţi de tâlharii de sezon

Cum vă feriţi de tâlharii de sezon

Sărbătorile de Iarnă vor aduce un număr-record de spargeri de locuinţe, avertizează poliţiştii.

Sărbătorile de Iarnă vor aduce un număr-record de spargeri de locuinţe. Motivul: mare parte dintre români obişnuiesc să plece în vacanţă, în special între Crăciun şi Revelion, şi uită să-şi protejeze locuinţele. Aşa avertizează poliţiştii de prevenire, care au pus la punct o listă completă de sfaturi demne de urmat de toţi cei care vor să-şi găsească, la întoarcerea din vacanţă, casele şi bunurile neatinse.

"Evitaţi să lăsaţi valori deosebite în casă!"

"În primul rând, în cazul în care deţineţi valori importante (bijuterii ori sume mari de bani) este bine să le depozitaţi într-un loc sigur atunci când plecaţi de acasă. Iar seiful unei bănci este cea mai bună soluţie. Dacă vă e greu să mergeţi la bancă, feriţi-vă, totuşi, să le lăsaţi la vedere. Nu uitaţi însă că spărgătorii «de profesie» au mari şanse să le găsească în locuri pe care dumneavoastră le consideraţi extrem de sigure", este primul sfat al oamenilor legii.

Apoi, înainte de a pleca, a siguraţi-vă că aţi încuiat uşa lo - cuinţei, deoarece au fost destule cazuri în care hoţii nu au mai întâmpinat nici măcar obstacolul reprezentat de încuietoare pentru a intra în casele unor români "ameţiţi" de spiritul sărbătorilor. "Iar o uşă sigură presupune cel puţin două sisteme de închidere. Ideal ar fi însă să aveţi montat şi un sistem de alarmă, pe care să nu uitaţi să-l armaţi şi să anunţaţi dispecerul firmei de securitate la care este conectat că lipsiţi de acasă", adaugă specialiştii în prevenire.

"Puţină discreţie nu strică"

Chiar şi aşa ar fi minunat să rugaţi un prieten sau o rudă să treacă, din când în când, pe la locuinţa dumneavostră, în perioada în care lipsiţi de acasă, şi să vă ridice corespondenţa sau materialele promoţionale lăsate în cutia de scrisori.

"Pentru hoţi, acestea sunt un semn că lipsiţi. Cel puţin, dacă văd că acestea nu s-au adunat în cutia de scrisori sau la uşă, vor fi convinşi că nu lipsiţi mai multe zile şi că aţi putea apărea în orice moment", susţin poliţiştii.

În plus, despre vacanţa dumneavoastră nu e bine să ştie toţi vecinii, care, de cele mai multe ori, pot fi o sursă importantă de informaţii pentru hoţii care nu se feresc să treacă drept poliţişti sau preoţi pentru a le obţine.

"Puţină discreţie nu strică. Iar, dacă puteţi, lăsaţi un aparat de radio în funcţiune, deoarece zgomotul acestuia poate transmite că este ci neva în locuinţă. Zgomotul ca şi lumina sunt aliaţii dumneavostră în faţa hoţilor. Asta pentru că acestora din urmă nu le place să se expună mult timp în spaţii luminoase, mai ales când sună şi vreo alarmă. Apropo de lumină, dacă nu vreţi să lăsaţi un bec aprins tot timpul, e indicat să montaţi, totuşi, întrerupătoare, care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina", atrag atenţia poliţiştii.

În fine, dacă locuiţi într-o zonă de case încercaţi să organizaţi, împreună cu vecinii, un sistem de pază a vecinităţii, aplicat cu succes în statele vest-europene, dar şi în SUA, unde vecinii au grijă de casele şi curţile celorlalţi.

SEMNAL DE ALARMĂ

De Crăciun, hoţii ar putea să vă bată la uşă deghizaţi în colindător

Colindele româneşti celebre, precum "Deschide uşa, creştine", "Moş Crăciun cu plete dalbe" ori "Scoală gazdă din pătuţ", v-ar putea costa foarte scump în aceste zile, dacă nu sunteţi atenţi cui deschideţi uşa sau pe cine primiţi în casă. Aşa avertizează poliţiştii, care, din experienţa anilor trecuţi, au învăţat că, în perioada Sărbătorilor, hoţii se reprofilează şi se pregătesc să "dea lovitura", trecând drept colindători.

"Trebuie să fiţi foarte atenţi la persoanele cărora le deschideţi uşa sub pretextul că vă colindă. Hoţii folosesc de multe ori acest truc pentru a vă intra în case sau pentru a-şi face o idee pe ce ar putea pune mâna dacă s-ar întoarce în lipsa dumneavoastră. Mulţi dintre ei au pregătit chiar un repertoriu bogat, cu care să vă încânte şi să vă determine să-i primiţi în locuinţe pentru a putea pleca cu braţele încărcate. Nu de mere, de nuci sau de covrigi, ci de bijuterii, bani sau aparatură e - lectronică", arată oamenii legii.

Potrivit acestora, au fost cazuri în care recidivişti care au executat, de-a lungul timpului, ani grei de închisoare pentru furt sau tâlhărie au fost prinşi chiar în momentul în care, deghizaţi în colindători, încercau să golească buzunarele oamenilor de bunăcredinţă care se opriseră să-i asculte.

"Ne daţi ori nu ne daţi"…. sau ne luăm singuri!

Poliţiştii spun că au avut de-a face, pentru prima dată, cu această nouă specie de hoţi în iarna lui 2007, atât în perioada premergătoare Crăciunului, cât şi înainte de Anul Nou.

"Nu au fost foarte multe cazuri la nivel naţional, dar problema este că mare parte dintre hoţi au scăpat nepedepsiţi. Motivele: fie erau copii de 12-13 ani şi nu au putut fi traşi la răspundere din punct de vedere penal, fie victimele nu au putut reţine detalii legate de semn almentele acestora, aşa că infractorii nu au fost identificaţi nici până acum", precizează anchetatorii.

Un exemplu deja celebru este cel al unei "colindătoarei-misterioase", care, pe 24 decembrie 2007, la Iaşi, a plecat cu un laptop din locuinţa părinţilor regizorului Cristian Mungiu.

"În Ajunul Crăciunului, femeia a bătut în poarta familiei Mungiu, iar cei doi soţi (mama şi tatăl regizorului) au primit- o în casă. După ce colindătoarea «şi-a făcut numărul», oamenii au mers să-i aducă răsplata cuvenită, însă ea a dispărut cu tot cu laptopul aflat pe hol", spune subinspectorul Virginia Pralea, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi.

Hoaţa nu a fost prinsă nici până în ziua de azi, confirmă subinspectorul, unul dintre motive fiind şi faptul că păgubiţii nu au putut să o descrie pe cea care le-a trecut pragul casei, deoarece nu şi-au amintit exact cum arăta. VEZI HARTA SPARGERILOR DIN BUCUREŞTI SFATURI

  • UŞI. O uşă sigură presupune cel puţin două sisteme de închidere. Ideal ar fi însă să aveţi montat şi un sistem de alarmă, pe care să nu uitaţi să-l armaţi şi să anunţaţi dispecerul firmei de securitate la care este conectat că lipsiţi de acasă.
  • CORESPONDENŢĂ. Rugaţi un prieten sau o rudă să treacă din când pe la locuinţa dumneavoastră, în perioada în care lipsiţi de-acasă, şi să vă ridice corespon denţa sau materialele promoţionale lăsate în cutia de scrisori.
  • LUMINA. Dacă nu vreţi să lăsaţi un bec aprins, e indicat să montaţi, totuşi, întrerupătoare care sting şi aprind automat lumina.

PREMIILE "UN PLUS DE SIGURANŢĂ"

Sisteme de siguranţă, la Oradea şi Brăila

Două asociaţii de locatari din municipiile Oradea şi Brăila vor beneficia gratuit de sisteme de siguranţă pentru blocurile lor. Acestea au fost desemnate, prin tragere la sorţi, câştigătoarele concursului organizat în campania de prevenire a furturilor din locuinţe - "Un plus de siguranţă" - , iniţiată de Institutul de Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi susţinută de "Evenimentul zilei".

Astfel, sistemele, "puse la bătaie" de Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate, vor ajunge la locatarii din Asociaţia de Propietari D33 de pe strada Dimitrie Cantemir, nr. 33, din Oradea - care au aflat despre concurs de pe www.evz.ro - şi la brăilenii din Asociaţia de Propietari 251, de pe Aleea Energiei, nr. 6. (Petrişor Cană)

Ne puteți urmări și pe Google News