Cum te vindeci de coronavirus, dacă nu există tratament? Explicația unui medic
- Sandra Salagean
- 26 februarie 2020, 07:08
Covid-19 sau „noul coronavirus” este în evoluție de mai bine de două luni, focarul izbucnind în orașul Wuhan, din China, la finalul anului trecut.
Chirurgul Mihail Pautov de la Institutul Fundeni din Capitală a parcurs cel mai recent studiu al oamenilor de știință din China, realizat pe mai mult de 50% dintre pacienții infectați cu acest virus.
„Există la nivel global aporape 80.000 de cazuri diagnosticate cu coronavirus. 25.300 de oameni s-au vindecat. Așadar, cum te poți vindeca de un virus pentru care nu există în momentul de față un tratament?”, își începe dr. Pautov.
„Răspunsul este simplu:
Vindecarea se produce în propriul nostru organism. Așa cum se întâmplă cu orice viroză respiratorie. Virusul pătrunde în organsism, după care urmează perioada de incubație. Virusul se multimplică în organsim fără ca noi să simțim boala, fără să avem simptome.
În momentul incubației, pacientul poate să fie contagios. Cu toate astea, contagiozitatea cea mai mare este atunci când persoana este simptomatică.
După perioada de incubație urmează boala, adică atunci când noi avem simptome. Această perioadă ține între 7 și 14 zile. Timp în care organismul nostru produce anticorpi”, explică medicul chirurg, adăugând că peste 25 de mii de persoane s-au vindecat de temutul coronavirus.
„Mulți experți consideră că numărul real de cazuri este mult mai mare decât cel declarat, iar acest lucru are o conotație pozitivă”- dr. Pautov
„Asta înseamnă că acele cazuri nediagnosticate nu au ajuns la spital, înseamnă că au avut forme ușoare de boala sau forme asimptomatice și nu au ajuns la spital, deci s-au vidnecat de la sine.”, explică medicul.
Când trebuie să mergi la spital?
„Dacă îți curge nasul și te doare în gât, nu ai Covid-19! Acestea nu sunt simptome caracteristice pentru aceast virus.
Cel mai amplu studiu publicat în China, care a analizat peste 50.000 de bolnavi cu Covid-19, a raportat că aproape 80% dintre oamenii care contactează și se îmbolnăvesc cu Covid-19 prezintă o boală ușoară, cu simptome ușoare, boală care se remite spontan. Acești oameni nu trebuie internați.”
Moartea în cifre:
„14% dintre oamenii care vor contacta Covid-19 vor manifesta simptome medio-severe, adică o suprainfectare bacteriană sau pneumonie. Acești oameni trebuie internați pentru a fi supravegheați și tratați.
Doar 5% dintre cei care vor contacta virusul vor manifesta simptome critice-severe, adică vor avea nevoie de măsuri de terapie intensivă.
Mortalitatea globală este raportată între 2 și 3%.
Studiul chinezesc a împărțit mortalitatea în urma contactării Covid-19 pe grupe de vârstă:
Bolnavii peste 80 de ani au un risc de a muri de Covid 19 de 14%.
70-79 ani – 8%
60-69 ani – 3,6%
40-49 ani – 0,4%
10-39 ani – 0,2%”, a explicat chirurgul de la Fundeni într-un video postat online.