Cum te muţi în casă nouă cu mai puţin de 100 de euro pe an

Cum te muţi în casă nouă cu mai puţin de 100 de euro pe an

Asigurarea obligatorie a locuinţelor a ieftinit poliţele facultative, iar companiile de profil au lansat pachete cu mai multe riscuri incluse şi bonusuri, pentru a atrage clienţi.

În 2013, piaţa asigurărilor de locuinţe a beneficiat de pe urma modificării legislaţiei. Astfel, mai multe societăţi au putut vinde poliţe obligatorii şi au demarat promoţii pentru cei care luau la pachet poliţa obligatorie cu cea facultativă. Drept urmare, numărul de poliţe facultative subscrise a crescut, iar piaţa va ajunge anul acesta la o valoare de circa 500-550 de milioane de lei, potrivit estimărilor companiilor de profil.

"Pentru 2013 estimăm că se vor depăşi,la nivelul pieţii,500 milioane lei prime brute subscrise aferente asigurărilor facultative de locuinţe, ţinând cont de tendinţele primelor 9 luni ale anului trecut. Evoluţia asigurărilor de locuinţe în 2014 va fi probabil prozitivă ca şi număr de poliţe. Ca volum total de prime, acesta se va ajusta şi cu expunerea redusă aferentă riscurilor de catastrofe naturale prin preluarea acestora de către PAID, în cadrul asigurării obligatorii a locuinţelor", ne-a precizat Anca Băbăneață, CEO Gothaer Asigurări Reasigurări.

Asigurătorii se așteaptă și ca gradul de cuprindere în asigurare să crească ușor în 2014.

"La sfârşitul anului 2013, fondul locativ din România era asigurat prin 0,74 milioane poliţe obligatorii (PAD) şi aproximativ 3 milioane de poliţe facultative, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere la nivel naţional de 44,65%. Creşterea numărului de poliţe obligatorii la 1,4 milioane, cât este obiectivul anunţat de PAID, şi o creştere estimată a numărului de poliţe facultative la circa 3,2 milioane, va avea ca efect creşterea gradului de cuprindere la 54,76%", apreciază reprezentanţii Asirom.

Reduceri la primă

Unul dintre motoarele creşterii acestui segment al pieţei l-au constituit pachetele care includeau poliţa obligatorie, alături de cea facultativă. Prin lege, tariful la asigurarea obligatorie a locuinţei a fost stabilit la 20 euro, în cazul locuinţelor din cărămidă sau BCA, şi la 10 euro pentru cele din chirpici.

"Costul fix de 20 de euro la asigurarea obligatorie i-a făcut pe asigurători să construiască pachete la tarife apropiate, cu mai multe riscuri acoperite faţă de cele din poliţa obligatorie", ne-a declarat Bogdan Andriescu, preşedintele asociaţiei brokerilor (UNISICAR).

Cum tarifele la poliţa obligatorie sunt mai mici decât cele la asigurarea facultativă, companiile au fost nevoite să ajusteze primele şi la acestea din urmă. Spre exemplu, în cazul unui apartament de două camere, cu o valoare asigurată de 60.000 de euro, construit după 1980, în cazul unei poliţe de asigurare Armonia emisă de Allianz Ţiriac, prima de asigurare este de aproximativ 100 de euro anual. În cazul unui apartament cu trei camere, cu o valoare asigurată de 80.000 de euro, tariful este de aproximativ 145 de euro. Poliţa acoperă toate riscurile şi riscurile catastrofice, cu franşiza de 20.000 de euro pentru riscurile catastrofice, fără a include în asigurare şi bunuri.

Plata se poate face şi în patru rate, respectiv în jur de 25 de euro trimestrial. Pentru plata integrală a primei de asigurare, clientul beneficiază de o reducere suplimentară de 10%.

La o poliţă de asigurare se poate adăuga asigurarea de răspundere civilă, care oferă protecţie pentru pagubele pe care clientul le-ar putea produce altor persoane, ca urmare a pagubelor materiale sau a vătămărilor corporale provocate, dar şi pentru eventualele cheltuieli de judecată. Clienţii care asigură şi clădirea şi bunurile primesc gratuit clauza de asistenţă tehnică la domiciliu, ce acoperă reparaţiile necesare pentru situaţiile de urgenţă survenite ca urmare a producerii unui eveniment neplăcut acoperit prin clauză. Totodată, clientul poate opta pentru cazarea temporară la o altă locaţie, pe parcursul reparaţiilor.

În cazul celor de la Gothaer, reducerea pentru plata integrală a primei de asigurare este de 5%. Dacă plata se face în tranşe, în cazul unui apartament cu două camerecu o valoare asigurată de asigurata 60.000 de euro, situate în Bucureşti, prima de asigurare anuală este de 70 de euro.Dacă locuinţa are trei camere, iar valoarea asigurată este de 80.000 de euro, prima ajunge la 94 de euro. Dacă geamurile se sparg, asiguratul poate primi despăgubiri în limita a 5.000 de euro, în anumite condiţii.

Perioadă de graţie

În cazul asigurării facultative de locuinţei încheiate cu Asirom, tariful în cazul unui apartament de două camere, cu o valoare asigurată de 60.000 de euro, prima de asigurare medie anuală este de aproximativ 70 de euro, iar în cazul unui apartament de trei camere, cu o valoare asigurată de 80.000 de euro, de aproximativ 95 de euro. Clientul poate beneficia de o perioadă de graţie de 15 zile pentru plata ratei scadente, asigurarea rămânând în vigoare.

În cazul altor companii, "perioada de graţie" poate fi mai mare. Spreexemplu, cei de la Carpatica Asigurări au în derulare o campanile prin care durata asigurării încheiate pentru o perioadă de un an se extinde automat cu una sau trei luni, în funcţie de valoarea primei de asigurare.

Neatenţia costă

Pentru clienţi, asigurarea obligatorie a adus tarife mai mici la cea facultativă. Totuşi, pentru a evita surprizele neplăcute, contractul trebuie citit cu mare atenţie.

"Mulţi văd că scrie inundaţie şi abia când se produce riscul realizează că poliţa nu acoperă decât daunele produse de apa de ploaie, nu şi de cea scursă dintr-o conductă, deci nu vor primi despăgubiri", subliniază Sergiu Berceanu, managing partner în cadrul brokerului Risk Control.

Ne puteți urmări și pe Google News