Cum suntem păcăliţi cu pâine neagră şi alimente tradiţionale

Cum suntem păcăliţi cu pâine neagră şi alimente tradiţionale

Avertismentul EVZ că pâinea neagră este preparată de fapt din făină albă şi coloranţi a fost confimat de comisarii ANPC. Şi produsele vândute drept tradiţionale pot fi falsificate.

Aproape unul din doi producători nu respectă regulile de preparare a pâinii negre, au constatat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) în cadrul unui control desfăşurat la nivel naţional.

"Am găsit foarte mulţi producători care nu respectă reţeta de producere a pâinii negre. Ei fac pâine albă la care adaugă coloranţi, ca să-i dea culoarea de pâine neagră. Sunt comercializate sortimente de pâine neagră obţinute din alte materii decât făina neagră", a explicat ieri Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

Din 669 de firme verificate, 276 (41,2%) nu respectau prevederile legale. S-au aplicat 203 amenzi în valoare de 827.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact, s-a descoperit pâine neagră obţinută dintr-un amestec în care raportul făină albă 650 - făină neagră este de 2 la 1. Produsul "pâine neagră de vatră" al unei firme era realizat de fapt din făină de grâu de tip 550 - 55%, apă şi aluat.

Până şi parizerul a devenit produs tradiţional

Alte nereguli depistate de comisarii de la ANPC se referă la alimentele vândute consumatorilor ca produse tradiţionale.

"În majoritatea judeţelor şi în municipiul Bucureşti s-a constatat existenţa de produse alimentare care ofereau informaţii false despre caracterul tradiţional", a explicat Cerbulescu.

Pe scurt, mulţi producători vând ca produse tradiţionale alimente realizate industrial sau după astfel de metode. "Până şi parizerul sau salamul sunt prezentate ca fiind făcute ca la bunica acasă, deşi cu toţi ştim că astfel de sortimente nu se fac acasă", a mai punctat Cerbulescu.

Dintre aceste falsuri amintim de: "Fasole Tradiţional Bob gustos" (provine în realitate din China), snacksuri, covrigei superiori, borş "Daleo", pizza tradiţională, compot, paste, "Tărie de Bihor", parizer ţărănesc, salam ţărănesc, produse Koket, cârnaţi de casă subţiri.

ATENŢIE!

Românii folosesc butelii periculoase

Inspectorii de la "Protecţia Consumatorului" au verificat în ultima lună şi nivelul de siguranţă al buteliilor când sunt umplute la staţiile cu gaz lichefiat. S-au descoperit butelii cu defecte de natură fizică şi defecte produse de coroziune. Ele erau umplute, deşi acest lucru este interzis. 6.041 de astfel de produse erau neconforme.

S-au mai găsit şi butelii cu care consumatorii puteau fi înşelaţi la masa de gaz, fiind mai mici decât masa declarată. Au fost controlate 73 de staţii de umplere şi jumătate dintre acestea nu respectau regulile de siguranţă, fiind aplicate amenzi de 179.000 de lei.

Citiţi şi:

  • Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. VEZI cum se fabrică "pâinea neagră"
  • Unde reclami dacă ai cumpărat pâine neagră contrafăcută
  • Campanie EVZ: Schimbaţi etichetele de pe pâinea neagră
  • Pâinea neagră "vopsită" este interzisă de lege