Cum și de ce și-a fortificat Lituania granița cu Rusia

Cum și de ce și-a fortificat Lituania granița cu Rusiagranită Lituania / sursa foto: Ministerul Apărării al Lituaniei

Lituania a hotărât să își fortifice militar granița cu exclava Rusiei, Kaliningrad, folosind mine, „dinți de dragon” și sârmă ghimpată.

Lituania încearcă să-l descurajeze pe Putin

Lituania și-a fortificat o parte a graniței cu regiunea Kaliningrad, parte a Federației Ruse, cu mine și bariere de beton în formă de „dinți de dragon”, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Apărării de la Vilnius.

Deocamdată, granița lituaniano-rusă a fost întărită la podul Panemunė, care leagă Lituania de exclava Kaliningrad.

Potrivit Ministerului Apărării, acest pas vizează întărirea apărării țării în cazul încercărilor Rusiei de a desfășura activități de sabotaj, precum și reținerea trupelor în cazul unei ofensive la scară largă.

Vor fi din ce în ce mai mulți bani pentru întărirea apărării

Întărirea frontierei Lituaniei cu regiunea Kaliningrad este un program de stat de îmbunătățire a capacităților de apărare.

Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasčiūnas / sursa foto: Ministerul Apărării al Lituaniei

În acest an, Lituania nu a alocat mai mult de 3 milioane de euro din bugetul Ministerului Apărării pentru implementarea măsurilor. Dar, începând din 2025, Fondul Lituanian de Apărare va fi utilizat pentru astfel de măsuri.

De asemenea, pentru viitorul apropiat a fost planificată instalarea de bariere de rezervă pe drumurile naționale lituaniene și pe intrările pe principalele poduri.

Lituania își fortifică și granița cu Belarus

De asemenea, granița dintre Lituania și Belarus este, la rândul ei, întărită. Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasčiūnas, a anunțat deschiderea primei secțiuni a gardului din zona de frontieră. Ministrul a spus că vor fi în total 27 de astfel de locuri fortificate și a spus că „vor fi create aproape în fiecare săptămână”.

granită Lituania

granită Lituania / sursa foto: Ministerul Apărării al Lituaniei

Potrivit acestuia, în zonele de graniță vor fi instalate diverse tipuri de bariere, inclusiv dinți de dragon și „arici” antitanc, precum și alte bariere din beton, care vor face imposibilă deplasarea vehiculelor, dacă este necesar.

Militarnyi a declarat anterior că Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul graniței blocului cu Rusia și Belarus.

Unii diplomați ai UE au estimat costul construirii unei astfel de linii defensive la sol, de-a lungul graniței UE, de 700 de kilometri, cu Rusia și Belarus, la aproximativ 2,5 miliarde EUR.