Cum și-au protejat PSD și PNL conturile de creditorii neplătiți

Cum și-au protejat PSD și PNL conturile de creditorii neplătiți

Deputații au votat un proiect prin care conturile de campanie ale partidelor „au statut de afectațiune specială” și nu pot fi executate

În ianuarie 2016, IPP susținea că datoriile principalelor partide au atins astronomica sumă de 54 de milioane de lei.

Fără dezbatere și unanimitate

Proiectul prin care conturile de campanie ale partidelor nu pot fi executate a fost adoptat fără nici o dezbatere și în unanimitate de către Camera Deputaților, care este cameră decizională. Întrucât este puțin probabil ca el să fie atacat la CCR de către vreun grup de parlamentari, singurul care s-ar mai putea opune este președintele Klaus Iohannis. Acesta ar putea sesiza CCR sau ar putea să îl retrimită la Parlament, însă, în trecut, el a mai promulgat proiecte controversate dacă și PSD, și PNL, le-au susținut.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO;Ilie Bolojan

Proiectul a pornit ca o inițiativă a unui grup de senatori PSD, printre care Șerban Nicolae, care propuneau doar ca sediile partidelor să poată fi închiriate, dacă aceasta nu aduce „atingere moralei publice”. Ulterior, pe șest, la Senat a fost adăugat amendamentul prin care conturile de campanie nu pot fi supuse executării. Camera Deputaților nu a făcut decât să păstreze această propunere, deși presa și societetea civilă au protestat.

USL-ul, blocat în datorii

IPP a cerut date de la ministerul de Finanțe și a aflat că, potrivit bilanțurilor pe 2014, datoriile partidelor „mari” au ajuns la 54 de milioane de lei, mult peste venituri. În acel an, cheltuielile făcute de PSD au fost cu 19.978.200 de lei mai mari decât veniturile încasate, iar cele făcute de fostul PDL au depăşit cu 2.947.031 de lei veniturile declarate de liberali, potrivit IPP. La acel moment, MF nu publicase bilanțul PNL pentru anul 2014. Tot în 2014, Klaus Iohannis, pe atunci președintele PNL, se plângea că PSD refuză să semneze pentru desființarea USL datorită unei datorii comune. USL avea la acel moment datorii ce trebuiau plătite într-o perioadă de până la un an în sumă de 9.717.081 lei, potrivit indicatorilor din situaţiile financiare anuale la 31 decembrie 2013. Ieri, co-președintele PNL Vasile Blaga nu a putut să precizeze dacă, până la urmă, USL a fost sau nu radiat. El a spus că liberalii au inițiat însă, recent, demersuri pentru desființarea Alianței de Centru Dreapta, formată în 2012 de PNL și PC.

PNL a reeșalonat

„PNL a semnat contracte de eșalonare a tuturor datoriilor și nu mai există probleme. Intrăm în campanie în condiții normale, indiferent dacă această lege va intra sau nu în vigoare”, a declarat secretarul general al PNL, Ilie Bolojan. El a spus că nu poate oferi date privind situația tuturor datoriilor, dar toate contractele mari au fost reeșalonate. Bolojan, care a devenit secretar general al PNL în decembrie 2015, după Marian Petrache, a spus că scopul său a fost să „stabilizeze” situația financiară a partidului. El a spus că nu știe să fi mai fi avut datorii moștenite de la USL, dar, în decembrie 2015, mai existau restanțe istorice de la vechiul PDL și de la vechiul PNL. „Mai sunt mici procese”, a spus Bolojan.