Liberalii s-au certat, ieri, într-o ședință cu scântei pe funcții în Parlament. Unii i-au acuzat pe ceilalți de o „înţelegere” pe sub masă cu PSD
Scandalul în interiorul PNL a început după ce o serie de lideri vechi și-au negociat cu PSD funcțiile în Cameră și Senat. Argumentul acestei tabere este că formațiunii îi va fi greu să supravieţuiască în opoziţie şi este mai înţelept să accepte „firimiturile” care cad de la masa guvernării PSD-ALDE.
Cine se ceartă cu cine
Gruparea din PNL care a purtat negocieri cu socialdemocrații a fost formată în jurul lui Marian Petrache, Mihai Voicu şi Eugen Nicolaescu. În componența celeilalte tabere au fost liberalii care sunt apropiați fostului președinte al PNL, Alinei Gorghiu. Ei susțin contrariul, anume că partidul trebuie să facă opoziţie totală, fără niciun compromis cu PSD, aceasta fiind singura șansă ca PNL să-și recâștige electoratul. Cei mai vocali dintre parlamentarii PNL au fost Florin Roman și Ben Oni Ardelean, care le-au reproșat lui Marian Petrache și lui Mihai Voicu, care, în urmă cu două zile, a fost fi zărit ieșind din birourile liderilor PSD, că și-au negociat funcțiile și doreau să-i pună pe ceilalți în fața faptului împlinit. În ședința tensionată a liberalilor, Marian Petrache, nou ales secretar general, a ajuns până la amenințarea cu demisia. Petrache le-a recomandat parlamentarilor mai tineri să aibă răbdare o sesiune, să învețe. În replică, parlamentari ai PNL au amenințat că vor pleca spre alte partide, dacă așa sunt tratați în interiorul formațiunii.
PNL, ca peștele în apă, în opoziție
În toiul fricțiunilor, fosta șefă a liberalilor, Alina Gorghiu, a lansat un apel de unitate, de solidaritate, pentru a genera o formulă de opoziţie. „PNL a demonstrat în istorie că se descurcă ca peştele în apă în opoziţie şi poate fi o perioadă de reviriment foarte bună. E un moment dificil pentru PNL, un moment greu, nu trebuie să ne ascundem”, a spus Gorghiu. În final, liberalii vor avea șefia a patru comisii din Camera Deputaților și cinci de la Senat. (A contribuit Ionel Dancu)
Crin Antonescu, salvarea PNL
Fosta șefă a liberalilor, Alina Gorghiu, a spus că o revenire a lui Crin Antonescu în fruntea PNL ar fi „o soluție activă în interiorul PNL”. Ea a anunțat că nu vrea să fie liderul liberalilor în Senat și că nici nu intenționează să candideze pentru șefia PNL, la Congresul din primăvară. Răspunsul lui Crin Antonescu a venit prompt: „Nu am plecat din PNL. Dacă mă interesează lucruri despre conducerea PNL? De câte ori să vă spun, nu! Eu nu cred că d-na Gorghiu a făcut o ofertă, pentru ca PNL nu poate fi dat, nici mie, nici lui Tăriceanu, ceea ce mi se pare scandalos. Dacă îmi voi forma o părere despre cine aș considera că e mai potrivită la conducerea PNL, o să spun asta, dar colegilor mei”.