Cum și-a bătut joc Negoiță de spațiile de joacă ale copiilor
- Antoaneta Etves
- 23 ianuarie 2015, 00:00
În spatele pieței Trapezului din sectorul 3, un parc abia reabilitat arată ca după război. Edilul sectorului ține costurile de reamenajare la secret.
Locuitorii sectorului 3 al Capitalei vor să-l demită pe edilul Robert Negoiță(foto) pentru că a distrus spațiile verzi, nu își respectă promisiunile făcute în campania electorală și cheltuie milioane de lei fără noimă. Nici parcurile în care s-a montat tartan (un material sintetic special) nu arată mai bine, deși s-au investit milioane de lei pentru amenajarea lor. Un exemplu este spațiul de joacă din spatele pieței Trapezului. Tot parcul este distrus.
Lucrările nu le-a supravegheat, însă edilul a avut grijă să inscripționeze pe tartanul care s-a făcut praf: Primăria Sectorului 3. „Parcul pentru copii a fost reamenajat anul trecut, în octombrie. Să se strice așa repede, nu prea este în regulă. Am fost în alte parcuri unde s-a pus tartan acum 3-5 ani și este intact. Cum să îl pui de câteva luni și să fie ca Marea Neagră, numai în valuri”, a povestit Maria, care locuiește lângă grădinița 211.
„A fost pus prost sau nu e de calitate”
„Evenimentul zilei” a încercat să afle cum de a fost posibil să se strice tartanul proaspăt montat. Contactați, specialiști de la mai multe firme care activează în domeniu au explicat că există două posibilități: „Tartanul este rezistent, dacă este montat corect. Legea spune că în fiecare parc trebuie montat, nu mai poți pune nisip. El se strică dacă este pus pe vreme rece sau ploiasă, sau nu rezistă mult dacă este de proastă calitate. Dacă se respectă regulile de montare și este de calitate - este intact și 6-7 ani”. Potrivit tarifelor practicate pe piață, un metru pătrat de tartan, denumit tehnic poliuretan, montat în parcuri, costă aproximativ 25-35 de euro.
Întrebați când s-au realizat lucrările în acel parc, cât au costat și cine a montat tartanul, reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Sectorului 3 au explicat sec: „Parcul a fost amenajat în cursul anului 2014 de către S.C. ADPB S.A., societate la care Consiliul Local Sector 3 deține 97% din acțiuni. Perioada de garanție a lucrării este de 3 ani. Problemele apărute vor fi remediate începând cu luna martie a acestui an, pe cheltuiala operatorului”. Adică, nu au precizat nimic despre costuri sau ce firmă a montat tartanul.
Investiții verificate de Curtea de Conturi
Inspectorii Curții de Conturi au luat la verificat investițiile făcute de Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 3 și au descoperit că lucrările de pe Bulevardul Unirii au fost făcute ilegal. „Mai grav este că s-a încercat legalizarea lucrărilor în ședințele Consiliului, dar nu s-a reușit”, a explicat alesul local al Sectorului 3, Victor Tărtăcuță.
Concret, pe 16 octombrie 2014, edilul a cerut consilierilor locali să aprobe cheltuirea a aproximativ 8,7 milioane de euro pentru amenajarea Bulevardului Unirii din Capitală. Cererea lui Robert Negoiță a venit după ce s-a reamenajat jumătate din acest bulevard. Mai mult, banii din vistieria Sectorului 3 au fost cheltuiți fără ca locuitorii din acest areal să fie consultați.
Referendum pentru demiterea edilului
Locuitorii Sectorului 3 al Capitalei au început să strângă semnături pentru demiterea lui Robert Negoiță. Oamenii spun că s-au săturat de investițiile haotice și de faptul că edilul nu își respectă promisiunea. Până acum petiția online pentru demiterea edilului a fost semnată de aproape 3.500 de persoane.
Reproșurile celor care l-au ales:
● A promis că nu va mai risipi banul public. Imediat ce și-a început mandatul a crescut taxa de salubrizare cu 60%, plătită din banul public;
● A promis reabilitarea termică gratuită;
● A distrus spațiul verde din jurul blocurilor, prin betonarea aleilor, scuarurilor, grădinilor;
● Comasarea școlilor și generarea unui proces amplu de înghesuire a elevilor;
● Lucrări ilegale pe Bulevardul Unirii în valoare de 15 milioane de euro.
● Schimbarea inutilă a peste 5.000 de bănci și investiții haotice de milioane de lei.
A suspendat cursurile din cauza cauza puricilor
EVZ a dezvăluit, în ediția de ieri, că Școala nr. 82 din Sectorul 3 al Capitalei s-a închis pe 21 ianuarie după vizita lui Robert Negoiță, fără să fie anunțat Inspectoratul Școlar. Motivul: copiii s-ar fi umplut de scarlatină și purici după ce unitatea de învățământ a intrat în reabilitare, contract semnat de Primăria Sectorului 3, se plâng părinții. Dacă ieri, Direcția de Sănătate Publică nu a dat niciun răspuns, astăzi a precizat că a emis un aviz de închidere a școlii, pe motiv că a primit o notă de la Spitalul „Dr. Victor Babeș” care spune că, în perioada 16.01 – 19.01.2015, a existat un caz de scarlatina și trei cazuri suspecte. După apariția articolului, ieri s-au reluat cursurile, potrivit lui Marian Banu, care a anunțat că va lua măsuri împotriva directorului școlii, care nu a anunțat Inspectoratul de închiderea ei.