Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum se stabilesc numele uraganelor din Atlantic. De ce sunt importante pentru meteorologi
Cum se stabilesc numele uraganelor din Atlantic. De ce sunt importante pentru meteorologi

Cum se stabilesc numele uraganelor din Atlantic. De ce sunt importante pentru meteorologi

Cum se stabilesc numele uraganelor care se produc în Oceanul Atlantic și de ce este acest lucru, aparent banal, foarte important pentru meteorologi.

Cum se stabilesc numele uraganelor din Atlantic. Uraganele din Atlantic nu vor mai fi denumite cu litere ale alfabetului grecesc. Decizia a fost adoptată de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), potrivit AFP. Aceștia au explicat că acest sistem poate produce confuzie.

Comitetul pentru uragane, în a cărui competenţă intră furtunile din America de Nord, America Centrală şi Caraibe s-a întrunit miercuri. Membrii Comitetului pentru uragane sunt meteorologi provin din serviciile meteorologice naţionale din întreaga regiune.

Cu acest prilej au fost adoptate mai multe măsuri pentru viitor. Comitetul a retras și numele a patru cicloane devastatoare. Este vorba despre Dorian (2019) şi Laura, Eta şi Iota (2020), care au produs pagube umane și materiale foarte mari.

Comitetul a mai decis să păstreze data oficială de începere a sezonului în 2021. Chiar dacă furtunile par să aibă tendinţa de a se forma mai devreme.

De ce sunt importante numele furtunilor

Deși numele furtunilor este un subiect aparent banal are totuși o importanță foarte mare. Prin atribuirea de nume se ușurează identificarea fenomenelor meteorologice distructive din regiune. De asemenea, folosirea acestor nume contribuie la alertarea eficientă a populației.

Furtunile sunt denumite alternativ cu nume masculine şi feminine. În 2021, sezonul va începe cu Ana, Bill şi Claudette. Lista este refolosită la fiecare şase ani.

Meteorologii susțin că alfabetul grecesc are mai multe dezavantaj. Publicul acordă mai multă atenţie utilizării literelor alfabetului grecesc și se concentrează mai puțin pe consecințele furtunilor. Impactul mesajelor de avertizare are, astfel, de suferit.

Traducerea literelor alfabetului grecesc în limbile din regiuni poate fi o sursă de confuzie, notează OMM.

„Unele litere greceşti (Zeta, Eta, Theta) sunt pronunţate într-o manieră similară şi se succed în alfabetul grecesc”. Acest lucru a complicat comunicarea, în 2020, când au izbucnit simultan furtuni cu nume asemănătoare.

Membrii Comitetului pentru uragane au convenit asupra creării unei liste complementare de nume dispuse în ordine alfabetică. Vor fi evitate numele care încep cu literele Q, U şi X, Y şi Z. Acestea sunt încă puţin frecvente şi dificil de înţeles în limbile locale.

Cum se stabilesc numele uraganelor din Atlantic

Anul trecut, furtunile din Atlantic au ucis cel puţin 400 de persoane. Acestea au provocat daune de circa 41 miliarde de dolari. Sezonul furtunilor a început rapid şi în forţă, cu un record de nouă furtuni şi s-a încheiat târziu. Pentru prima dată în istorie, două uragane majore au fost înregistrate în luna noiembrie. Aceasta într-o perioadă în care sezonul se apropia în mod normal de sfârşit se arată într-un comunicat OMM.

Sezonul a fost atât de activ încât lista rotativă, utilizată de organizaţie, conţinând 21 de nume, a fost epuizată. Drept urmare meteorologii au recurs la alfabetul grecesc.