Cum se schimbă viața deținuților din cauza noului coronavirus
- Georgeta Petrovici
- 15 martie 2020, 14:23
O treime din angajații din sistemul penitenciar vor lucra de acasă în perioada următoare. Nu este vorba de cei operativi, care supraveghează direct deținuții. O serie de măsuri care îi vizează pe aceștia, dar și pe cei încarcerați, au fost transmise, duminică, de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).
”În vederea menținerii unui climat custodial favorabil executării pedepselor privative de libertate/măsurilor educative, (...) în paralel cu implementarea unor măsuri, temporare, de reducere a interacțiunii cu persoane din exteriorul locurilor de deținere, administrațiile unităților subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au procedat la aplicarea unor măsuri complementare”, anunță Cristina Enache, purtătoarea de cuvânt a instituției.
Astfel, pentru prevenirea expunerii angajaților și, implicit, a unor terțe persoane, la eventuale situații de risc, toți angajații care revin la serviciu din concedii, trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, prin care aceștia își asumă responsabilitatea cu privire la zona tranzitată/de destinație, precum și dacă sunt contacți indirecți ai unei persoane revenite dintr-o zonă de risc sau care a fost în contact cu cineva aflat în această situație.
De asemenea, se întrerup, pe o perioadă determinată, activitățile de pregătire profesională continuă, convocări sau oricare alte demersuri ce presupun activități de grup. Angajații, dar și sindicatele din sistem, vor fi informate continuu despre evoluția infecțiilor cu COVID-19 și despre măsurile de prevenție impuse la nivel național.
Cum se schimbă viața deținuților din cauza COVID-19
Această măsură se aplică și în cazul deținuților. În plus, în vederea asigurării dreptului la informare cu privire la evoluția situației epidemiologice, precum și la măsurile aplicabile la nivel național, se prelungește programul de difuzare a semnalului TV, până la ora 24,00.
Va fi prelungit și programul de acees al acestora la posturile telefonice fixe instalate în camerele/secțiile de deținere, analizându-se, totodată, posibilitatea creșterii intervalului de timp alocat convorbirilor telefonice zilnice. Se asigură suportului tehnic pentru maximizarea asigurării dreptului la comunicări on-line cu mediul de suport.
Prin toate mijloacele de comunicare cu circuit închis (radio / TV) se vor derula campanii de informare cu privire la conștientizarea riscurilor asociate noului coronavirus și a comportamentului preventiv necesar. Până duminică sistemul penitenciar din România nu a înregistrat cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 (noul coronavirus responsabil pentru COVID-19).
Sursa foto: Adrian Pîclișan