Cum se poziționează taberele din PNL după retragerea lui Antonescu

Cum se poziționează taberele din PNL după retragerea lui Antonescu

Majoritatea organizațiilor PNL merg pe mâna lui Klaus Iohannis la Congresul de la fi nalul lunii iunie. Norica Nicolai ar dori și ea să candideze la șefi a partidului, au declarat surse liberale.

Anunțul lui Crin Antonescu de a renunța la interimatul din funcția de președinte al PNL, dar și la candidatura de la prezidențiale, i-a luat prin surprindere pe liderii PNL.

Cei mai surprinși au fost chiar apropiații lui Crin Antonescu. Printre ei, capul de listă pentru europarlamentare al PNL, Norica Nicolai, fostul șef al campaniei electorale al PNL, Marian Petrache, sau liderul PNL Vrancea, Nini Săpunaru, au declarat surse din PNL. Voci din PNL susțin că inclusiv Norica Nicolai ar lua în considerare o candidatură la șefia partidului. Și senatorul Ioan Ghișe și-a anunțat candidatura la șefia partidului, dar acesta nu pare o variantă demnă de luat în calcul.

Primarul Stavarache, în opoziție cu Iohannis

Ne puteți urmări și pe Google News

Majoritatea filialelor PNL îl vor susține pe Klaus Iohannis, cu excepția a 7 sau 8 organizații, printre care și cea din Bacău, condusă de primarul Romeo Stavarache. În plus, cei care nu și-au arătat susținerea pentru Iohannis au nelămuriri în ceea ce privește susținerea pe care Antonescu i-o acordă primarului Sibiului și dubii în legătură cu natura relațiilor dintre cei doi. Printre lucrurile pe care liberalii trebuie să le lămurească în următoarele zile este și structura Biroului Politic al partidului și modul de alegere a membrilor. Deputatul PNL Ludovic Orban a afirmat că opțiunea sa este pentru un vot pe candidaturi individuale, cu un Birou restrâns, care să nu aibă mai mult de 20-30 de membri. Și Eugen Nicolăescu, coordonatorul PNL București, și primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, au optat pentru reducerea numărului de membri ai conducerii PNL.

MRU, fuziune prin absorbție sau nimic

Pe de altă parte, potrivit surselor EvZ, PDL și PNL vor porni în cursa pentru alegerile prezidențiale folosinduse de ideea tandemului, fiind aproape certă candidatura lui Iohannis la președinție. Sâmbătă, liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan, a declarat că va propune la Congres candidatura lui Klaus Iohannis la preşedinţia României. În ceea ce privește postul de premier, aceștia sunt dispuși să-l cedeze PDL, dacă democrat- liberalii insistă.

În ceea ce îl privește pe Mihai Răzvan Ungureanu, liberalii speră că acesta va accepta, în cele din urmă,varianta fuziunii prin absorbție și nu iau în considerare să îi ofere poziția de premier sau prezidențiabil. În timp ce așteaptă să se clarifice apele în PNL, unii democrat- liberali au început să respingă, public, varianta fuziunii cu liberalii, și să o susțină pe cea a unei alianțe. Printre ei, Monica Macovei și Emil Boc. Astfel, fostul premier a argumentat că dacă discuţiile încep cu fuziunea, atunci câştigarea prezidenţialelor va deveni un obiectiv secundar, iar prioritare vor deveni dezbaterile locale despre „cine va fi şef, pe ce poziţie şi cum”.