Cum se nasc păpuşile Matryoshka, simbol de neclintit al Rusiei. Imagini rare cu procesul de fabricare | GALERIE FOTO

Cum se nasc păpuşile Matryoshka, simbol de neclintit al Rusiei. Imagini rare cu procesul de fabricare | GALERIE FOTO

Celebrele păpuşi Matryoshka sunt unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Rusiei, fiind un suveir apreciat nu numai de turişti, ci şi de locuitorii acestei ţări, dar nu mulţi au idee cum iau naştere aceste.

Yaroslav, un bogger rus, a vizitat o mică fabrică din Semenov şi a surprins imagini inedite cu procesul în care sunt adese la viaţă aceste figurine de feminine din lemn, de mărimi tot mai mici introduse una într-altă.

Tradiţia spune că sunt şapte păpuşi Matrioşka şi sunt simbol al feminităţii şi fertilităţii. Mai nou societatea de consum a creat o mulţime de variaţii, de la simboluri ale lumii modei la figuri de politicieni, de la cinci până la nouă păpuşi. În plus, cei care şi-au dorit să doboare recorduri au mers chiar până la a realiza seturi cu zeci de păpuşi.

Puţini ştiu însă că originea păpuşilor Matrioşka este o reproducere după o păpuşă japoneză asemănătoare ce îl reprezenta pe Zeul Fukumura. Păpuşă japoneză era alcătuită din cinci figurine ce intrau una în altă. Ruşii aveau, totuşi, un obicei de a fabrică ouă de Paşte viu colorate, realizate din lemn şi goale în interior pentru a putea include ouă mai mici în ele. De aici până la Matrioşka n-a fost cale lungă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se spune că, la sfâşitul secolului XIX, pictorul rus Serghei Maliutin a venit cu ideea de a realiza o jucărie nouă şi haioasă prin combinarea păpuşii japoneze cu oul de Paşte rusesc. Maliutin l-a rugat pe Vasily Zvyozdochkin să cioplească un set de păpuşi de lemn după indicaţiile sale, după care le-a pictat în culori vii reprezentând o fetiţă îmbrăcată în sarafan rusesc. Cea mai mare dintre păpuşi ţinea în braţe un cocoş negru, iar cea mai mică era picatata ca un bebeluş în faşă. Cocoşul reprezenta un simbol al fertilităţii, în Rusia şi în toată Europa, mai ale în Franţa unde era un simbol al fecundităţii şi al prosperităţii.

Literar, numele “Matrioşka” se traduce prin “mică matroană” şi este un diminutiv provenit de la prenumele unei fetiţe numită “Matryona”.