Cum se împart banii Capitalei: mai mulți pentru asfaltare în cimitire, mai puțini pentru consolidare seismică

Cum se împart banii Capitalei: mai mulți pentru asfaltare în cimitire, mai puțini pentru consolidare seismică

Edilul-șef al Capitalei nu are bani pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic, dar a alocat bani pentru asfaltare în cimitire și amenajarea de canalizare.

Conform informațiilor oficiale, premierul Ponta a alocat ,,colosala,, sumă de 5 milioane lei pentru finanțarea acestui program, la nivelul întregii țări. Astfel, potrivit planurilor guvernamentale, în anul 2015 ar urma să înceapă lucrările la 25 de imobile construite înainte de anul 1977 cu destinația apartamente de locuit și pentru alte 48 va demara procedura de expertizare tehnică.

"Pentru a avea o imagine clară a interesului manifestat de guvern față de oamenii care locuiesc în aceste imobile, precizez că doar la nivelul municipiului București există peste 186 de clădiri care trebuie și îndeplinesc condițiile legale pentru accesarea programul de consolidări. Dacă adăugăm și faptul că reabilitarea unui astfel de imobil costă, în medie, circa 5-6 milioane lei, ajungem la concluzia că din banii alocați de guvern poate fi reabilitat complet în acest an maxim un imobil la nivelul întregii țări. La un calcul sumar, suma de 5 milioane împărțită la cele 25 de imobile, va ajunge probabil pentru montarea schelelor și organizarea de șantier", a explicat viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea.

Pentru București, situația nu este cu nimic mai bună nici la nivelul proiectului de buget avansat de Sorin Oprescu în vederea reabilitării imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic. Prin cele 10,6 milioane lei propuse se dorește continuarea lucrărilor pentru 3 imobile, demararea propriu-zisă a lucrărilor de consolidare pentru 4 imobile, iar pentru alte 17 vor fi elaborate proiectele tehnice necesare.