Actorii care au jucat intr-o drama au de noua ori mai multe sanse sa fie "alesi".
Aceasta este concluzia unui studiu al sociologilor de la Harvard si de la Universitatea din California (UCLA).
Nominalizarile la premiul Oscar vor fi anuntate maine, insa este posibil ca pretendentii sa fi fost decisi cu cateva luni in urma, scrie cotidianul The Times astazi.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat peste 19.300 de filme de pe IMDb si aproape 172.000 de roluri.
Cautand trasaturile care sporesc sansele de a fi nominalizat, conducatorul studiului, Nicole Esparza, si echipa sa au luat in considerare toate filmele pretendente la Oscar din anul 1927, casele de productie din spatele lor, tema peliculelor, echipa, sexul actorilor, legaturile acestora din industria filmului si alte nominalizari la Oscar ale actorilor, regizorilor si scenaristilor, precum si numarul de filme facute in fiecare an.
"Este surprinzator cate variabile influenteaza sansele unui actor de a fi nominalizat", a comentat Esparza, adaugand ca "sansele sunt determinate chiar inaintea inceperii filmarilor, poate chiar de la venirea regizorului, cumpararea scenariului si alegerea actorilor."
Potrivit studiului, cele mai multe sanse de a primi o nominalizare le are un actor care a jucat intr-o drama, a mai fost nominalizat la premiile Academiei si a lucrat cu nume apreciate.
"In aceasta industrie, se banuia de mult timp ca in procesul de nominalizare se prefera peliculele-drama, dar nu cred ca este cineva constient de amploarea acestui lucru", a afirmat Gabriel Rossman, profesor asistent la Harvard si participant la sudiu.
De asemenea, actritele au de doua ori mai multe sanse de a primi o nominalizare deoarece "exista mai putine roluri feminine decat masculine, dar acelasi numar de premii", a explicat Esparza.
Astfel, actrita Julie Christie, care interpreteaza rolul unei femei bolnave de Alzheimer in pelicula "Away from her" pare candidata ideala in acest an la catgoria Cea mai buna actrita.
Christie a mai castigat un astfel de premiu pentru "Darling"(1965) si a mai fost nominalizata de doua ori. Totusi, respectand algoritmul descoperit de cercetatori, sansele actritei ar fi fost chiar mai mari daca regizoarea-debutanta Sarah Polley ar mai fi fost nominalizata.