Cum se comportă românii la restaurant. Unii vorbesc tare și cu gura plină

Cum se comportă românii la restaurant. Unii vorbesc tare și cu gura plină Sursa foto Arhiva EVZ

Românilor le place să meargă la restaurant, dar nu respectă întotdeauna și codul bunelor maniere. Un sondaj recent arată că unii români vorbesc prea tare sau cu gura plină, sunt nepoliticoși cu ospătarii sau întârzie deși au făcut o rezervare.

Un sondaj realizat recent arată cum se comportă românii atunci când iau masa la restaurant. Unii nu sunt deloc politicoși cu cei din jur, iar problemele diferă în funcție de zonele țării.

Locuitorii din Transilvania respectă cel mai mult codul bunelor maniere. 52% dintre respondenții din această regiune i-au descris pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați. Ardelenii sunt urmați în top de locuitorii din Banat (50%) și Crișana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureș și Bucovina.

Vorbesc tare și cu gura plină

Potrivit sondajului, locuitorii din Maramureș și Bucovina vorbesc cu gura plină atunci când se află la restaurant. 67% dintre persoanele din aceste două zone geografice fac acest lucru, considerat extrem de deranjant și nepoliticos. Mai mult, oamenii din Bucovina sunt și cei mai nepoliticoși cu ospătarii.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă încălcare a codului bunelor maniere se referă la gălăgie. Românii din Maramureș și Bucovina vorbesc prea tare atunci când iau masa în oraș. Potrivit sondajului, toți fac acest lucru. Bănățenii se află, în schimb, la polul opus și vorbesc încet pentru a nu-i deranja pe cei din jur.

Punctualitatea este și ea extrem de importantă când vine vorba despre o rezervare la restaurant. Rezultatele sondajului arată că majoritatea românilor (58,5%) sunt punctuali, iar 32% dintre ei ajung chiar mai repede la restaurant. Doar 9,5% dintre români întârzie în jur de 15 minute. În Dobrogea sunt cei mai mulți întârziați (33%).

Se știe că este politicos să ținem ușa deschisă pentru alte persoane atunci când mergem la restaurant și acestea se află în spatele nostru. 92,5% dintre români au afirmat că fac acest lucru. Maramureșul iese însă din acest tipar. Doar 33% dintre locuitorii din această zonă spun că țin ușa deschisă pentru alte persoane.

Nu ciocniți paharele

Aproape toți românii încalcă însă o altă regulă a codului bunelor maniere. Se spune că este o lipsă de respect să ciocnești paharele, dar această manifestare a devenit un obicei la noi în țară. Potrivit regulilor, paharele se ridică și doar se închină cu ele. Nu trebuie să se atingă.

Românii au mai spus și ce îi deranjează cel mai tare când iau masa în oraș. Unul din trei clienți a spus că nu agrează deloc fumul țigărilor electronice, iar jumătate dintre cei chestionați au spun că sunt deranjați atunci când cineva vorbește la telefon în timpul mesei, potrivit bookingham.ro.