Cum se cere iertare apropiaților la sfârșitului Postului Mare, înainte de Sfintele Paști

Cum se cere iertare apropiaților la sfârșitului Postului Mare, înainte de Sfintele Paști Sursa foto: Georgesixth | Dreamstime.com

Ziua premergătoare Paștelui este un bun prilej pentru a ne cere iertare celor care le-am greșit. Iar alături de orice om este familia. Iată o formulare adecvată pentru a-i ruga pe cei apropiați ne ierte greșelile făcute cu voie sau fără de voie.

„Doamne ajută și bună să vă fie inima!

Acum, la încheierea Postului Mare, vă cer iertare de toată greșeala cea de voie și cea fără de voie, cu știință sau cu neștiință, ori de v-am mâhnit cu ceva, ori de trebuia să fac vreun bine și nu l-am făcut, căci nu este fire omenească să nu greșească, și de aceea îmi pare rău și vă rog din toată inima să mă iertați!

După cum trupul și casa mi le curățesc, așa doresc și sufletul să îl curățesc și de aceea vă rog a-mi da iertare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, în această sfântă zi de sărbătoare vă doresc Învierea Domnului cu pace și bucurie!

Sărbători fericite și binecuvântare de Domnul nostru Iisus Hristos!”.

Care sunt recomandările preoților pentru spovedanie

Foarte mulți creștini ortodocși aleg să se spovedească mai des în Postul Paștelui, mai ales în ultima săptămână - Săptămâna Patimilor, înainte de Înviere. Preoții și teologii nu recomandă însă această perioadă pentru spovedanie.

Postul Paştilor, Păresimile sau Patruzecimea – adică postul dinaintea Învierii Domnului – este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Postul de 40 de zile se încheie înainte de Sâmbăta lui Lazăr, 8 aprilie, și de Duminica Floriilor, la care se adaugă în Postul Paștelui, și Săptămâna Patimilor, în care se aplică un regim mai aspru pentru port.

Creştinii ortodocşi leagă momentul spovedaniei de unul dintre cele patru posturi mari de peste an. Postul Mare sau al Paştilor este preferat pentru o astfel de taină bisericească. A patra poruncă bisericească spune că e bine ca ortodocşii să se spovedească şi împărtăşească în fiecare post de peste an, mai ales în Postul Paştilor.

Ultimele şapte zile din Postul Paştilor nu sunt recomandate pentru spovedit deoarece preoţii au un program liturgic încărcat. Mulţi credincioşi doresc să se spovedească în ultima săptămână din post - Săptămâna Patimilor. Teologii şi preoţii nu recomandă însă asta.