Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Creștinii ortodocși de rit vechi îl sărbătoresc astăzi pe „Făcătorul de minuni”

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Creștinii ortodocși de rit vechi îl sărbătoresc astăzi pe „Făcătorul de minuni”

Creștinii ortodocși de rit vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae pe 19 decembrie. Astăzi, ei trebuie să țină cont de mai multe tradiții și obiceiuri, iar superstițiile diferă de la o țară la alta.

Sfântul Nicolae este prăznuit de către creștinii ortodocși de rit vechi în fiecare an la 19 decembrie. „Făcătorul de minuni” este așteptat cu nerăbdare de copii din toată lumea. Astăzi, ei trebuie să țină cont de mai multe tradiții și obiceiuri.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în ținutul Lichiei, într-o familie cu credință în Dumnezeu. El a ajuns preot, trăind în post și rugăciuni, cu frică de Domnul. Părinții lui au murit, dar i-au lăsat o avere impresionantă. Acesta este cunoscut pentru faptele bune pe care le-a făcut, dar și pentru cadourile pe care le-a oferit tinerilor din toată lumea.

În fiecare an, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, copiii își lustruiesc ghetele, pentru că Moș Nicolae vine să le aducă daruri, dacă au fost cuminți. Tinerii neascultători se aleg doar cu o nuia. Acesta îi salvează și pe corăbieri de la înec și apără văduvele și soldații pe timp de război.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tradiții de Sfântul Nicolae

Astăzi, creștinii care sunt zgârciți nu vor avea parte de cadouri, ci de o nuia. Se spune că Sfântul Nicolae îi răsplătește doar pe cei buni sufletește. Nu este bine să te cerţi. Potrivit tradiției, dacă faci rele vei avea un Crăciun de coșmar.

Tradiția mai spune că trebuie să îi ajuți pe cei săraci și să nu speli haine.Nu ai voie să treci nepăsător pe lângă necazurile celor din jurul tău. Sfântul Nicolae îi apreciază pe cei care aduc liniștea în viața altora.

În Germania, copiii pregătesc o scrisoare în care își aștern toate dorințele și câțiva morcovi pentru caii moșului. Moș Nicolae aduce nuielușe, cartofi sau cărbuni pentru tinerii care nu au fost cuminți. În unele regiuni din Germania, aceștia ies la colindat.

Copiii din Franța pregătesc un pahar de vin pentru Moș Nicolae, iar pentru măgărușul lui, morcovi și puțin zahăr. Cei ascultători primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor. În Franța se zice că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), înveșmântat în negru.

În Austria, se zice că Moș Nicolae vine cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici și călătorește alături de Krampus, care ține în mână o nuia pentru cei răi.

Copiii din Italia pun pe o farfurie, în ajun, scrisorile în care-și notează dorințele, promițându-i lui Moș Nicolae că vor face doar fapte bune de la anul. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate. În Italia există și o tradiție, numită Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriți). Femeile necăsătorite primesc cadouri, dar doar dacă ajută alte trei femei sărace, potrivit Realitatea.md.