Evenimentul Zilei > Social > Cum se calculează și ce înseamnă. Punctul și punctajul, la pensie
Cum se calculează și ce înseamnă. Punctul și punctajul, la pensie

Cum se calculează și ce înseamnă. Punctul și punctajul, la pensie

La ieșirea din activitate, constați că pensia îți este mai mică decât ultimul salariu primit. Asta pentru că valoarea ei se calculează în funcție de punctul de pensie și de punctajul pe care l-ai realizat de-a lungul activității

Anul acesta, valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei și este stabilit prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, dar și prin prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 923 din 11 decembrie 2015.


Punctajul, în funcție de salariul mediu brut

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Punctajele lunare însumate, apoi împărțite la 12, vor da punctajul anual al unui pensionar. Acesta se calculează, practic, pentru fiecare an de activitate.

Pentru calcularea punctajul mediu anual – cel în funcție de care se stabilește valoarea pensiei – se însumează punctajele anuale apoi se împart la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Potrivit legilor în vigoare, pensia se calculează prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Trebuie știut că, teoretic, punctajul pensionarului rămâne același de-a lungul timpului. Excepție este situația în care pensionarul continuă să muncească după ieșirea din activitate, caz în care poate cere recalcularea pensiei după fiecare an în plus de muncă. Totodată, valoarea punctului de pensie crește, astfel că, de la an la an, pensionarii beneficiază de valori ușor mărite.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: