Piaţa petrolului se schimbă pe plan mondial, pe măsură ce tensiunile din Iran îi obligă pe importatori să caute noi surse.
Tensiunile din jurul Iranului îi obligă pe importatori să caute noi surse de petrol şi să-i stimuleze pe exportatori în vederea formulării de propuneri tot mai îndrăzneţe, notează cotidianul rus Utro, preluat de Agerpres.
Cota parte a petrolului iranian pe piaţa mondială este relativ mică: potrivit Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Iranul a exportat anul trecut un pic mai mult de 2,5 milioane de barili pe zi, în condiţiile unui consum mondial de 90 de milioane de barili. Însă, Teheranul a atenţionat în repetate rânduri că va bloca strâmtoarea Ormuz în cazul în care va continua să fie presat de Occident în problema nucleară, iar acest lucru va însemna subminarea exporturilor mondiale de petrol prin Golful Persic: circa 18 milioane de barili pe zi. Majorarea producției, o necesitate În aceste condiţii, orice veste privind majorarea extracţiilor petroliere de către vreunul dintre exportatori este o vste excelentă pentru consumatori. Cel mai repede şi mai mult şi-ar putea majora extracţiile de petrol Arabia Saudită: pentru aceasta, ea nu trebuie decât să deconserveze puţurile petroliere de rezervă. În afară de aceasta, într-un ritm mai lin dar susţinut îşi majorează extracţiile de petrol Irakul, depăşind deja la sfârşitul anului trecut nivelul de pe vremea lui Saddam Hussein: 3 milioane de barili pe zi, din care 2,2 milioane merg spre export.
Mai mult, Ministerul Petrolului din Irak a anunţat că va majora extracţiile până la 3,4 milioane de barili, iar exportul - până la 2,6 milioane, o asemenea majorare fiind posibilă datorită începerii exploatării zăcământului Al Deema din Golful Persic.
În Africa, Libia restabileşte treptat nivelul de extracţii de pe vremea lui Gaddafi, ajungând în ianuarie la 1,3 milioane de barili pe zi. Brazilia este o nouă vedetă a pieţei petroliere: pe măsura descoperirii de noi zăcăminte, ţara a majorat din 2002 şi până în 2011 extracţiile de petrol cu 55 la sută, iar de gaz - cu 45 la sută, intrând cu convingere în rândul exportatorilor de resurse energetice. Potrivit holdingului brazilian Petrobras, anul trecut exportul de petrol a fost de peste 0,5 milioane de barili pe zi, iar până în 2020 conducerea companiei planifică să-l aducă la 1,6 milioane de barili.