Cum să te fereşti de furturile bancare pe net

Cum să te fereşti de furturile bancare pe net

Numărul atacurilor informatice e în creştere, odată cu accesul la tehnologie.

Aproape 10% din ame­ninţările informatice sunt reprezentate de viruşii care atacă sistemul online bancar. Numărul acestora e în creştere pentru că au apărut tot mai multe gadget-uri mobile, precum telefoane şi tablete, cu ajutorul cărora se pot face tranzacţii online. EVZ îţi prezintă cum procedează atacatorii şi cum să te protejezi atunci când faci tranzacţii online. Tipuri de atacuri

Pharming. Hackerii atacă un site oficial şi eşti direcţionat către o adresă de internet creată de ei. "Acest lucru se poate face prin intermediul unor viruşi, care sunt plasaţi în calculator printr-un mesaj aparent nepericulos", explică Bogdan Botezatu, specialist în cadrul companiei de antivirus Bitdefender.

Phishing. Este cel mai frecvent. "De cele mai multe ori, victimele primesc un email, de la o entitate care pretinde a fi banca al cărei client este utilizatorul, prin care îi solicită acestuia informaţii confidenţiale", explică Botezatu. Cum te protejezi Fiţi atenţi că site-ul pe care aţi intrat pentru tranzacţii are extensia "https’’ în bara de adrese şi nu doar "http’’. Astfel de adrese ridică gradul de securitate. Folosiţi un antivirus. Unele au chiar browsere speciale prin intermediul cărora îţi poţi derula tranzacţiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă faceţi internet banking pe mobil, folosiţi doar conexiuni securizate, întrucât toate informaţile trimise sau primite prin WiFi pot fi interceptate. 7.000 de noi viruşi bancari au fost depistaţi în lume, lunar, în primul trimestru al acestui an de către companiile antivirus Citiți și:

  • Ce câştigi dacă faci cumpărături online
  • Aveţi de ce să vă temeţi de cumpărăturile online?
  • Peste 100.000 de români au realizat pentru prima dată o tranzacţie online cu cardul
  • 10 lucruri de ştiut despre protejarea cardurilor pe internet