Cum să te asiguri că roșiile plantate de tine se coc perfect. Mulți grădinari știu acest truc

Roșii. Sursa foto: Facebook

Se poate întâmpla ca, în ciuda efectuării la plantare a tuturor operațiunilor necesare, să ai surpriza ca roșiile pe care le-ai pus în propria grădină să nu se coacă. Specialiștii spun că problema ține de rutina de îngrijire a acestor legume, iar aplicarea unor soluții simple te vor ajuta să obține rezultatul dorit: niște legume coapte și gustoase.

De ce roșiile ar putea să nu se coacă?

Luna mai este ultima lună în care mai poți pune răsaduri de roșii, dacă dorești să poți gusta din aceste legume în lunile de vară. De obicei, răsadurile de roșii plantate în lunile aprilie sau mai ajung la maturitate și dau rod la jumătatea lunii iulie sau în august. Dacă însă, la sfârșitul lunii august roșiile nu au culoarea care le-a dat și numele, ar putea fi o problemă.

Specialiștii spun că, de vină, ar putea fi, în primul rând fertilizarea: prea mult azot, va stimula creșterea, astfel că seva va fi direcționată către producerea de noi frunze și tulpini, iar coacerea fructelor nu va mai avea loc.

Saci cu azot. Foto: Arhiva EVZ

 

De asemenea, lipsa de fosfor și de potasiu, care stimulează producerea de flori și fructe, grăbesc coacerea, ar putea fi o altă problemă cu care se confruntă planta.

E necesară o irigare optimă

Lipsa apei va împiedica formarea fructelor (a roșiilor). În schimb, prea multă apă acumulată în sol face ca rădăcinile plantelor să putrezească fapt care va determina ofilirea întregii plante.

O cantitate optimă de apă, asigurată prin picurare reduce și riscul de apariție a bolilor fungice, care distrug rădăcinile plantei. Specialiștii arată că printr-un sistem de irigare veți face și economie de apă.

Experții recomandă ca irigarea să aibă loc dimineața, deoarece este un moment al zilei mai răcoros. Totodată, seara este un alt moment bun pentru udarea plantelor, dar nu mai târziu de ora 17:00 sau 18:00. Răcoarea și lipsa soarelui ar putea afecta dezvoltarea recoltei.