Chiar dacă există strategii, acestea trebuie puse în aplicare cu voinţă politică, spun antreprenorii.
Acum două săptămâni, premierul Mihai Răzvan Ungureanu le-a cerut şefilor in stituţiilor responsabile cu combaterea evaziunii fiscale rezultate concrete: un plus la buget de 1,5% din PIB în două luni. Chiar dacă evaziune se face în toate domeniile economiei autohtone, şeful Guvernului s-a referit în special la alcool şi la produsele vegetale.
"Băieţii deştepţi" din afacerile cu alcool
Transporturile ilegale de fructe şi legume se află în atenţia Vămii şi a Gărzii Financiare, care trebuie să supravegheze mai strict transporturile care intră în ţară. Controale se fac. De exemplu, marţi, comisarii Gărzii Financiare Ilfov au confiscat 14 tiruri cu alimente, care urmau să fie vândute pe piaţa neagră, în valoare de 350.000 de euro.
Situaţia este mai delicată în ceea ce priveşte evaziunea fiscală din domeniul alcoolului. Romulus Dascălu, şeful Patronatului din domeniu Garant, spune că aceasta nu poate fi stârpită decât "dacă se rezolvă marile dosare de evaziune fiscală, de ordinul a zeci şi sute de milioane de euro, care zac la DIICOT de ani de zile, aşteptând să se prescrie".
Dascălu susţine că aceste grupări de "băieţi deştepţi" acţionează şi acum în piaţă, ascunse în spatele unor firme offshore. Şeful de patronat spune că Fiscul şi-a înteţit controalele la producătorii de băuturi alcoolice în ultimele săptămâni. Nu acelaşi lucru îl spune Laurenţiu Plosceanu, şeful Asociaţiei Antreprenorilor din Construcţii. Potrivit acestuia, numărul controalelor nu a crescut, acesta fiind un domeniu aflat mereu în vizor.
CU OCHII PE FISC Sorin Blejnar cere mai multă vigilenţă
Fiscul nu a elaborat o strategie nouă, ţintită pe atragerea unor sume mai mari la buget în două luni, bazându-se pe strategiile existente deja. Cu toate acestea, Sorin Blejnar, şeful ANAF, declara, recent, pentru EVZ, că se pune o presiune constantă pe angajaţi să fie mai vigilenţi. Există nouă domenii principale de intervenţie pentru combaterea evaziunii: produsele energetice, băuturile alcoolice, ţigările, mărfurile agroalimentare, transporturile, turismul, construcţiile, exploatarea lemnului şi munca la negru.