Cum să obții bani pentru afacerea ta

Cum să obții bani pentru afacerea ta Sursa: Mara Law Office

Banii sunt indispensabili pentru afacerea ta, motiv pentru care una dintre cele mai mari probleme cu care te poți confrunta este chiar lipsa banilor. Credem că fiecare afacere se confruntă la un moment dat cu această problemă. Ce soluții există?

  1. FACTORINGUL

Factoringul este un serviciu de finanțare prin care o instituție bancară sau o instituție financiară specializată îți cumpără creanțele care nu au ajuns la scadență și pe care nu le poți solicita de la debitori.

În acest mod poți obține banii de care ai nevoie pentru achitarea propriilor datorii și eviți penalitățile sau alte sancțiunii prevăzute de lege sau de contract.

Părțile contractului de factoring sunt aderentul și factorul. Aderentul este o firmă care poate opera în vânzări sau presta servicii și care deține facturi scadente în viitor. Pentru a face rost de lichidități, aderentul cesionează (transmite) creanțele factorului, iar aceasta ii plătește banii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Factorul este banca sau o altă instituție financiară care este specializată în acest gen de servicii. Banca sau instituția financiară amintită va achita în avans aderentului, în schimbul unui preț, contravaloarea creanțelor pe care acesta le-a transmis factorului.

Cel care datorează aceste sume aderentului nu este parte în contractul de factoring, însă acesta trebuie să fie informat cu privire la semnarea acestui contract, dar și că trebuie să plătească factorului, nu aderentului.

În ce privește prețul contractului de factoring, trebuie să știi că există două tipuri de costuri: dobânda și comisionul. Dobânda este percepută pe perioada de finanțare, adică din momentul în care aderentul primește de la factor banii și până la momentul în care factorul încasează suma de la debitor.

De regulă, factorul își asumă riscul insolvabilității debitorilor de la care are de recuperat sumele de bani primite de la aderent.

Contractul de factoring poate fi de mai multe feluri: factoringul tradițional, factoringul la scadență, factoringul fără notificare, factoringul cu regres sau fără regres.

  1. CROWDFUNDING

Acest cuvânt s-a format  din combinația cuvintelor crowd (mulțime) și funding  (finanțare), semnificând finanțare din partea publicului sau a mulțimii.

Este o modalitate de finanțare a unei afaceri prin care vei folosi resurse online, cum sunt platformele de socializare sau alte forumuri, prin care vei apela la o comunitate pentru a finanța proiectul tău și care va primi în schimbul banilor serviciile pe care le prestezi.

Site-ul wikipedia explică crowfunding-ul astfel:

„(…) Inițiatorii unui proiect creează în jurul lor o rețea socială căreia îi pune la dispoziție câteva servicii legate de proiect. Membrii rețelei oferă bani în schimbul serviciilor la care au acces, ajutând astfel crearea sau dezvoltarea produsului respectiv. În cel mai optimist caz vorbim de un sistem financiar foarte bine gândit, având în vedere că finanțarea nișată asigură în mare parte distribuirea ulterioară a produsului finit, fiind astfel departe de problema cheltuielilor inutile și eșecul proiectului vizat. Problema intervine atunci când detaliile sistemului nu sunt bine puse la punct sau ignorate. Deci înainte de a lua în calcul crowdfunding-ul ca sursă de finanțare trebuie analizate atât punctele tari cât și, mai important, punctele slabe. De această analiză ține succesul financiar al proiectului, cel puțin până la finalizarea produsului principal.”

Există mai multe platforme de crowdfunding disponibile unde poți intra pentru a accesa sumele de bani de care ai nevoie.

  1. CREDITELE BANCARE

Creditele bancare sunt, cel mai probabil, cele mai cunoscute moduri prin care poți accesa bani la nevoie.

Pe lângă credite băncile mai oferă bani și sub alte forme, cum ar fi liniile de credit, scontarea etc.

Trebuie să știi că dacă vrei să apelezi la aceste surse de finanțare trebuie să ai pregătit planul de afaceri, adică harta afacerii tale. Prin planul de afaceri banca va înțelege business-ul tău și în funcție de acesta, dar și de garanțiile pe care le poți oferi, îți poate oferi sau nu finanțarea dorită.

Dacă ești la început de drum și nu ai nici firma, trebuie să știi că pașii pentru constituirea unui SRL în Romania pot fi parcurși exclusiv online, astfel că poți înființa o firmă chiar daca nu te afli în țară.

  1. FONDURILE NERAMBURSABILE

Aceste tipuri de finanțări pot fi accesate fie din surse externe, cum este Uniunea Europeană, fie din surse interne, cum sunt instituțiile guvernamentale sau non-guvernamentale. Sunt, probabil, cele mai tentante având în vedere că nu trebuie să restitui banii pe care îi primești.

Pe site-ul Uniunii se menționează că pot beneficia de aceste fonduri toți europenii, studenți, mii de cercetători și multe orașe, regiuni sau organizații non-profit. În funcție de specificul activității, ai acces la diverse programe de finanțare ale UE.

La fel ca și în cazul creditelor oferite de bănci și aici vei avea nevoie de un plan de afaceri. Pe lângă acesta, sunt instituite o serie de condiții de eligibilitate pe care dacă le îndeplinești vei obține finanțarea.

  1. INVESTITORII

Sau business angels, sunt persoane care dispun de sume importante de bani și care investesc în ideile de afaceri care îi conving, primind în schimbul investiției lor părți sociale în firmă.

Este important să știi că pe lângă bani, beneficiezi și de experiența acestor persoane, iar acest aspect nu este deloc de neglijat. Soluțiile bune pot salva o companie sau o pot propulsa mult înainte.

Această activitate a fost reglementată prin Legea nr. 120/2015, care a instituit și anumite facilități fiscale recunoscute acestor persoane (art. 1):

„Prezenta lege reglementează condiţiile în care persoanele fizice, denumite investitori individuali-business angels, pot beneficia de facilităţi fiscale, ca urmare a dobândirii de părţi sociale prin investiţii în microîntreprinderi şi întreprinderi mici, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare societăţi, care întrunesc cumulativ următoarele condiţii (…)”.

Așadar, dacă vrei să crești afacerea sau dacă ești în dificultate de plată poți apela la aceste moduri de a obține finanțare. Mai sunt și altele, însă le-am enumerat aici pe cele mai des întâlnite și pe cele mai puțin cunoscute.