Colesterolul este o substanță esențială pentru organism, care se găsește în sânge și are rol important în funcționarea celulelor. Reprezintă o moleculă insolubilă, lipofilă, ce intră în componența membranelor celulare.
Colesterolul contribuie la reglarea fluidității și structurii membranelor celulare. Dacă valorile colesterolului în organism sunt la limitele normale, atunci acesta participă în procesele de digestie, de sintetizare, protejează mușchii și vasele de sânge, favorizează sintetizarea vitaminei D3, contribuie la dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor.
Există un singur tip de colesterol din punct de vedere medical. Însă în dependență de lipoproteinele care îl transport în sânge deosebim:
- Colesterol LDL- lipoproteine cu densitate moleculară mică
- Colesterolul HDL – lipoproteine cu densitate moleculară mare
Colesterolul LDL mai este numit “colesterolul rău” și colesterolul HDL “colesterol bun”. Acest lucru se poate explica prin faptul că cea mai mare parte a colesterolului din sânge este transportată de lipoproteinele cu densitate moleculară mică. Ele transportă către țesuturi, unde colesterolul se depozitează pe termen lung și poate forma plăci de aterom și duce la îngustarea vaselor (ateroscleroza). Astfel riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare crește odată cu creșterea valorilor colesterolului LDL.
Pe de altă parte avem lipoproteinele cu densitate moleculară mare HDL, care absorb colesterolul și îl conduc spre ficat, unde acesta este metabolizat și îndepărtat din corp.
Valorile normale ale colestrolului în sânge
Ghidurile medicale recente spun că valoarea optimă a colesterolului total trebuie să fie sub 150 mg/dL. Dacă colesterolul este situat în fereastra 150-200 mg/dL , atunci este puțin mărit. Valoarea între 200-500 mg/dL este considerată ca colesterol mare, dar peste 500 mg/dL este îngrijorătoare și crește semnificativ riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Simptomele colesterolului mărit
Cu părere de rău, valorile ridicate ale colesterolului nu provoacă durere, din cauza aceasta colesterolul mai este numit “ucigaș silențios”. El afectează fluxul sanguin și circulația prin depunerea la nivelul vaselor de sânge. Numai atunci apar simptomele colesterolului mărit:
- Pierderi de memorie;
- Amețeli;
- Infarct cerebral;
- Dureri toracice (angina pectoral);
- Dureri la nivelul membrelor inferioare ;
- Dureri abdominale (infarct mezenteric);
Tratamentul colesterolului mărit
Sunt două direcții de tratament care vă pot ajuta în procesul de scădere a colesterolului.
Schimbarea stilului de viață
În acestă categorie sunt incluse:
- Limitarea consumului de alcool;
- Dieta alimentară echilibrată (săracă în grăsimi saturate, patiserie sau dulciuri);
- Renunțarea la fumat;
- Menținerea unei mase corporale normale;
- Practicarea sportului de intensitate moderată;
- Includerea în alimentație produse care scad colesterolul: ovăz, grâu integral, vinete, fasole, nuci, fructe, pește gras.
Medicamente pentru scăderea colesterolului și trigliceridelor
Puteți începe cu remedii naturiste precum ulei de semințe de in, ulei de leurdă, coenzima Q10, omega 3.
Dacă vorbim despre tratamentul medicamentos, aici avem pe piață medicamente care opresc absorbția colesterolului de la nivelul intestinelor și statinele care scad nivelul lipidelor. De asemenea, tratamentul medicamentos mai include rășini, fibrate și niacin.
Tratamentul pentru colesterol va fi prescris de către medic în dependență de gradul de risc al apariției afecțiunilor cardiovasculare, de patologiile existente și de alte condiții.