Cum să îți reduci perioada de creditare. Metoda preferată de tot mai mulți români
- Iulia Moraru
- 20 mai 2024, 07:32
Ratele tot mai mari i-au făcut pe români să caute soluții prin care își pot reducere creditul bancar. În acest sens, o metodă din ce în ce mai populară este refinanțarea cu dobândă fixă.
Această soluție oferă opțiunea de a scurta perioada de rambursare sau de a reduce valoarea ratei lunare.
Luând ca exemplu un credit Noua Casă în valoare de 260.000 de lei, cu dobândă variabilă, pe o perioadă de 25 de ani, rata lunară este de 2.003 de lei, iar dobânda totală plătită băncii se ridică la aproape 341.000 de lei.
Cum poți reduce creditul bancar cu opt ani
În cazul unei refinanțări care implică scurtarea perioadei de rambursare, cu o dobândă fixă pentru primii cinci ani, apoi variabilă, rata lunară crește cu 20 de lei.
Cu toate acestea, perioada de rambursare se reduce cu opt ani, trecând de la 25 la 17 ani, iar dobânda totală plătită băncii scade cu aproape 147.000 de lei.
O altă opțiune disponibilă este reducerea ratei pentru creditul bancar, fără să scurtăm perioada de rambursare.
Aceste două alternative devin tot mai populare printre români, deoarece dobânda fixă poate fi mai mică decât cea variabilă.
Ofertele de finanțare trebuie studiate cu atenție
„BNR menține dobânda de politică monetara la 7%. Dobânzile variabile rămân sus. O astfel de dobândă fixă pe lângă că îți asigură costuri mai mici, îți oferă și predictibilitate pentru că dobânda este bătută în cuie trei-cinci ani.
Refinanțarea o poți face la propria ta bancă sau la o altă bancă, cu o ofertă mai bună”, a spus Irina Chiţu, director comparator banca.
Procesul de refinanțare implică obținerea unui credit nou, aducând implicit și costuri suplimentare.
În ciuda faptului că unele bănci propun oferte care elimină aceste costuri, experții recomandă o evaluare atentă înainte de a lua o decizie, potrivit antena3.ro.
Cu toate că băncile din România sunt printre cele mai profitabile din Europa, creditele bancare pentru români rămân printre cele mai scumpe din Uniunea Europeană.